Чиновники кременчуцької мерії імітують відкритість

Певні зрушення є, але важливої інформації, що стосується фінансів, витрачання коштів комунальних підприємств, їх боргових зобов’язань, землі та майна кременчужани й досі позбавлені. Таким є висновок журналістів, що здійснювали моніторинг виконання Постанови Кабміну України №835 (від 21.10.2015 р.) про відкриті дані. Зокрема, журналісти ініціативи «Відкритий доступ» провели у серпні повторний моніторинг офіційного сайту Кременчуцької міської ради.

Перелік незадіяних земельних ділянок і майнових об’єктів (приміщень) комунальної форми власності, які можуть бути передані в користування на офіційному сайті Кременчуцької міськради не оновлювався дуже давно, ще з 2015 року. А отже, інформація застаріла.

Перелік земельних ділянок, що пропонуються для здійснення забудови – практично відсутній.
Реєстр боргових зобов’язань суб’єктів господарювання комунальної власності територіальної громади – відсутній.

Фінансова звітність суб’єктів господарювання комунальної власності – практично для кременчужан недоступна. Лише деякі підрозділи частково оприлюднюють фінансову звітність. А у більшості вона – річної давності. Немає уніфікованого підходу до оприлюднення. Немає звітності таких важливих для життєдіяльності міста підприємств як водоканал, «Теплоенерго», тролейбусне управління, КАТП тощо.
Така ж сама біда і з тендерами… « Раніше інформацію про річні плани закупівель оприлюднювали частково. Тепер – так само. Значного покращення не спостерігається, – відзначає активістка Лариса Гориславець, керівник громадської компанії «Відкритий доступ». – Плани річних закупівель не оприлюднюють багато структурних підрозділів, комунальних підприємств.

Натомість на офіційному сайті запрацював розділ «Набори відкритих даних»

Оновили Довідник комунальних підприємств, установ та організацій, який раніше був оприлюднений частково. Також повністю оприлюднили інформацію про організаційну структуру розпорядника інформації, як того вимагає постанова Кабміну.

Наявні звіти про запитувану громадянами публічну інформацію.

Перелік об’єктів комунальної власності – розкиданий і не структурований. КП, які передані в оренду чи інше право користування (з даними про умови передачі об’єктів в оренду) оновлювався останній раз у квітні цього року, хоча значиться, що дата оновлення – серпень.

Як відомо, громадська кампанія “Відкритий доступ” почалася в Кременчуці з квітня цього року. Журналісти та громадські активісти провели тоді перший моніторинг дотримання законодавства про доступ до публічної інформації та про відкриті дані й виявили чимало порушень.

Після того, кременчужани підтримали петицію громадських активістів про те, що мерія зобов’язана оприлюднювати усю публічну інформацію. Громадські активісти вели активні перемовини з чиновниками і навіть провели семінар у міській раді.

Мер Віталій Малецький письмово пообіцяв не втаємничувати публічну інформацію та повідомив, що “попередив усіх своїх підлеглих про необхідність проводити належну роботу з оприлюднення наборів даних”.

Юлія Билина

Громадська кампанія «Відкритий доступ» реалізовується за підтримки Міністерства закордонних справ Чехії в рамках програми «Transition» та неурядової організації «NESEHNUTÍ».