Простий і надійний шлях побудови система електронного декларування

Опісля важкого дня, присвяченого перевірці правильності виконання бюджету моїми чудовими колегами, я дізналась про прес-конференцію пана Геращенка, який у прямому етері зламав чудо “Мірандове”.

Я не великий фахівець в галузі комп’ютерних технологій. Але маю відповідально заявити: система електронного декларування в наших нинішніх умовах має працювати так:
1. Державний службовець на службовому комп’ютері заповнює затверджений компетентним органом бланк декларації.
2. Державний службовець зі службового комп’ютера надсилає заповнений бланк декларації до репозиторію декларації у зашифрованому вигляді з власним електронним цифровим підписом.
3. Компетентний працівник репозиторію перевіряє правдивість електронного цифрового підпису та правдивість джерела, з якого була надіслана декларація, і оприлюднює її.

Примітка 1. Якщо бланк декларації є файлом PDF, питання автоматичної обробки даних декларацій вирішується вельми просто, як і питання захисту персональних даних.

Примітка 2. Описана мною процедура подання декларацій є узагальненою і не містить суто технічних моментів надійної ідентифікації декларанта. Даруйте, але мої племінники мене перевантажили. Вони – ІТ-фахівці.

Від так, вартість надійної системи електронного декларування є скромною, такою, що її міг би профінансувати Кабінет Міністрів України без корекції бюджету.

Олена Карась19 серпня о 21:08