В Олександрії хочуть перенести пам’ятник жертвам голодоморів у віддалений мікрорайон

Пам’ятний хрест жертвам голодоморів та політичних репресій, що розташований по вулиці Братській (Калініна), можуть перенести на кладовище у мікрорайон 8-ї школи, що на околицях Олександрії.

Таку пропозицію на власній сторінці у фейсбук висловив Олександрійський міський голова Степан Цапюк.

Зокрема, мер зазначив, що міською владою прийнято рішення встановити пам’ятний знак загиблим під час голодоморів на території кладовища на мікрорайоні 8-ї школи, куди можна було б перенести і вищезгаданий пам’ятний хрест, а земельну ділянку в центрі міста якимось чином “облагородити”.

Така пропозиція міського голови викликала бурхливу реакцію у фейсбук-спільноті. Під час обговорення, у якому взяли участь журналісти, краєзнавці, ветерани АТО і волонтери, депутати та представники громадських організацій Олександрії та області та інші патріотично-налаштовані громадяни, до такої ініціативи мера поставились досить критично.

Активісти підтримують думку, що зазначений пам’ятний хрест має стояти саме в центрі міста, нагадуючи нащадкам про трагічні сторінки нашої історії. Дехто з коментаторів припускає, що наявність пам’ятного знаку заважає маніпуляціям із земельною ділянкою в самому центрі міста, а дехто у відповідь на зазначену ініціативу мера пропонує на околиці міста перенести саму міську раду.

Крім того, як згадують коментатори, коли тільки встановлювали цей пам’ятний знак, його намагались сховати у дворі 17-ї школи. Його навіть поставили там на декілька днів, але після протесту громадськості і тиску на владу було ухвалене рішення про перенесення пам’ятника у центр міста. Ганебним вважають і той факт, що пам’ятний хрест жертвам голодоморів та політичних репресій та ділянка навколо нього впорядковується виключно силами активістів, в той час як міська влада не звертає на нього увагу.

завантаження

Джерело: Олександрійські новини