Думка європарламентарів щодо зміни формату переговорів

Під час відвідин європарламентарями Ребеккою Хармс, Міхаелем Боні і Яроміром Стетіною Сходу України з моніторинговою місією, громадський діяч Олекса Муравльов (м. Краматорськ) поставив наступне запитання.

14442787_1754840281443630_1430724910_n

Олекса Муравльов: Як ви вважаєте, чи не слід змінювати формат переговорів? На мою думку, слід в першу чергу повернутися до Будапештського формату. Тобто, країни, які гарантували Україні безпеку, коли вона позбулася ядерної зброї, мають бути за столом переговорів.

Ребекка Хармс: Від самого початку я не була прихильником Нормандського формату переговорів. Я була радше прихильником формату, де була більше задіяна Східна Європа. Але Меркель і Олланд вирішили, як вони вирішили. Також я не прихильник вашої ідеї, тому що один з учасників таких переговорів насправді не дуже вмотивований, щоб активно вирішувати цю проблему… Це тягар для України, не зовсім вигідний для вирішення української ситуації. І тому я б рекомендувала сфокусуватися на Нормандському форматі переговорів, в якому ви маєте більше тиснути на Німеччину і на Францію для того, щоб виконувалися формальні умови Мінського договору, а саме відведення зброї, живої сили і відновлення контролю за російсько-українським кордоном.

Яромір Стетіна зазначив, що Україні більше треба залучати країни Східної Європи, які побували під російською окупацією, пам’ятають період окупації і розуміють прагнення України в демократичному виборі.

1 Comment

Kommentarerne er lukkede.