Переселенці опановували нові знання як захищати свої інтереси і права

 

Понад тридцять внутрішньо переміщених осіб з Чернігівської, Житомирської та Сумської областей пройшли навчання в Літній Школі з питань адвокасі, діалогу та вирішення конфліктів. Навчання проходило з 21 по 23 червня 2017 року в рамках проекту «Прихована трагедія України: розуміння результатів переміщення населення з постраждалих від війни регіонів країни».

Протягом трьох днів учасники школи підвищували свою компетентність у налагодженні ефективної комунікації та управління конфліктами.  Вони отримали приклади успішних адвокаційних кампаній по захисту прав та інтересів ВПО на державному та місцевому рівнях, звірили знання теоретичної частини щодо розробки адвокаційної стратегії, планів її впровадження та критеріїв відбору інструментів.

Отримані знання чергувалися із активними вправами та груповою роботою. Школа дала кілька важливих уроків, а саме: розуміння конфлікту, технології управління конфліктами, як запобігати дискримінації та упередженому ставленню до ВПО в органах державного управління та місцевого самоврядування. Основна ідея школи полягала не тільки в тому, щоб просто надати інформацію та розвинути навички, а й почути проблеми і потреби внутрішньо переміщених осіб.

Загалом навчання пройшло у теплій і дружній атмосфері. За словами учасників «… ми познайомились з новими методами вирішення своїх проблем, …. зустріли активних і позитивних людей, … дізнались як вирішити правові питання… ».

Учасники щиро дякували організаторам та тренерам за надані знання, навички та час, присвячений цій Школі!

Діяльність проходить в рамках реалізації науково-дослідницького проекту Бірмінгемського університету, Великобританія, під назвою «Прихована трагедія України: розуміння результатів переміщення населення з постраждалих від війни регіонів країни» (Art and Humanities Research Council PaCCS грант Великобританія).