Через Бюджетний регламент до прозорого бюджету міста

Звідки беруться кошти в міському бюджеті Батурина і як мешканці можуть впливати на формування бюджету – ці питання обговорювали на круглому столі, організованому Центром «Доброчин» 12 жовтня 2017 року в місті Батурин Чернігівської області.

Експерти Олександр Підгорний та Сергій Нестеренко презентували проект Бюджетного регламенту депутатам Батуринської міської ради та представникам громадського сектору. Бюджетний регламент – документ, що деталізує та конкретизує загальні норми закону, адаптуючи їх саме до потреб міста. До того ж, Бюджетний регламент дозволить громадськості активно долучитися до бюджетного процесу не тільки на етапі контролю за використанням бюджетних коштів, але й безпосередньо під час того, коли депутати будуть визначати, куди, скільки та з якою метою витрачати громадські кошти. Депутатам міської ради нововведення стане в нагоді під час формування основного фінансового документу міста – акцентували експерти.

Під час жвавого обговорення щодо бюджетних процесів, лунали різні думки депутатів Батуринської міської ради та громадських активістів.

Прийняття цього документу має стати додатковим стимулом залучення громади до процесів розподілу бюджетних коштів на умовах прозорості та врахування інтересів зацікавлених сторін. Наявність документа, який чітко унормовує бюджетний процес у Батуринській міській раді, сприятиме захисту прав та інтересів представників територіальної громади, ефективному та своєчасному вирішенню завдань та доручень, які покладаються на депутата ради законом та виборцями. Окрім того, це рішення дозволить врегулювати організаційно процедурні питання участі депутатів та депутатських комісій ради у бюджетному процесі та дасть змогу заздалегідь готувати, розглядати та затверджувати бюджет міста. Таким чином затвердження бюджетного регламенту має стати додатковим механізмом забезпечення прозорості бюджетного процесу, залучення у цей процес усіх зацікавлених сторін».

Підсумовуючи результати обговорення, учасники дійшли згоди, що наразі головна задача – доступно і переконливо довести всім депутатам необхідність прийняття Бюджетного регламенту та якнайшвидше розпочати працювати за його нормами.

Ознайомитися з положенням про Бюджетний регламент можна на сайті організації за посиланням http://dobrochyn.org.ua/news/proekt-byudzhetnogo-reglamentu-2/

Пропозиції та зауваження до Проекту Бюджетного регламенту приймаються до 20 листопада 2017року р. на адреси: електронна dobrochyn@cn.relc.com або pravo@cn.relc.com, поштова: Центр «Доброчин» вул. Жабинського 13/42, м. Чернігів, 14017.

Проект проходить завдяки фінансовій підтримці Посольства Великої Британії в Україні в рамках проекту «Підтримка реформи децентралізації в Україні», який виконує Всеукраїнська громадська організація «Громадянська мережа «ОПОРА» у співпраці з Центром «Доброчин».

?
?

?
?