Менська громада зможе формувати бюджет

Експерти Центру «Доброчин» представили Проект Бюджетного регламенту* до обговорення на круглому столі, який проходив 20 жовтня 2017 року в місті Мена Чернігівської області.

*Бюджетний регламент – це інструмент, який допомагає упорядкувати процес формування та використання фінансових ресурсів територіальних громад, а також регламентує взаємовідносини між різними учасниками бюджетного процесу.

У вітальному слові Генадій Примаков, Менський міський голова, зауважив, що тематика заходу є актуальною, адже вона піднімає таке важливе питання, як налагодження діалогу та партнерських відносин між владою та громадянами, зокрема, і в бюджетному процесі. Адже ради самі можуть встановлювати правила залучення громадян до процесу прийняття колективних рішень та розпоряджатися коштами, що сплатили платники податків.

Про ефективність залучення громадськості до бюджетних процесів міста зазначила Наталія Дрозд у своєму виступі. Адже наразі громадяни не отримують достатньо зрозумілої інформації про бюджет громади. Вони мають недостатній досвід участі у формуванні бюджету та громадських зборах, або взагалі його не мають, тому ставлять під сумнів наміри органу влади, який їх запрошує, можливо з метою використання у власних політичних інтересах.

Експерти Олександр Підгорний та Микола Силенко презентували проект Бюджетного регламенту депутатам Менської міської ради та представникам громадського сектору. Саме прийняття Бюджетного регламенту дозволить громадськості активно долучитися до бюджетного процесу не тільки на етапі контролю за використанням бюджетних коштів, але й безпосередньо під час того, коли депутати будуть визначати, куди, скільки та з якою метою витрачати громадські кошти.

Учасники заходу вже мали змогу раніше ознайомитись з перевагами прийняття Бюджетного регламенту під час інформаційних зустрічей та неформального спілкування.

Під час круглого столу депутати Менської міської ради, працівники фінансового управління та громадські активісти напрацювали пропозиції для вдосконалення проекту Бюджетного регламенту. Ознайомитися з положенням про Бюджетний регламент можна на сайті організації за посиланням http://dobrochyn.org.ua/news/proekt-byudzhetnogo-reglamentu-2/

Пропозиції та зауваження до Проекту Бюджетного регламенту приймаються до 30 листопада 2017 року р. на адреси: електронна dobrochyn@cn.relc.com або pravo@cn.relc.com, поштова: Центр «Доброчин» вул. Жабинського 13/42, м. Чернігів, 14017.

Проект «Новим громадам – нові підходи до бюджетного процесу» реалізується Центром «Доброчин» в рамках програми «Публічні бюджети від А до Я: інформування, активізація та залучення громадянського суспільства», що виконується Фондом Східна Європа у партнерстві з Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ за фінансової підтримки Європейського Союзу.

?
?
?
?
?
?
?