Повістка Зеленського – історія одного фейка

Люди мало того, що сказилися, так іще й мене мимохідь у свій сказ втягнули. Доводиться тепер вступати у роль адвоката диявола. Самому гидко, але правда важливіша за огиду.

Це – історія про Зеленського і повістку. Повістку, якої не було.

Ви ж уже, либонь, бачили відео, у якому Зеленському нібито вручають повістку, а він із того сміється і вирішує взяти “підрозділ Юзік”? Можливо, навіть розгнівано прокометували його: “як так? у країні війна, а він глузує з повістки! та ще й бреше, що не отримував її!”

Я не знаю, чи вручили йому насправді ті чотири повістки, які приходили до Кривого Рогу. Але те, що вручили на сцені, повісткою не було.

Це відео – наше. Знято у серпні 2014 року в аеропорту Маріуполя, куди “Вечірній квартал” приїхав із благодійним концертом до наших військовиків. Після завершення концерту хтось із представників керівного складу (я не знаю того дядька) вийшов на сцену і почав роздавати акторам Кварталу подарунки – банки з салом, баклажку шампуню для Кошового, каску з написом 9,5 (від 9 бригади для 95 кварталу). А Зеленському дісталася оця жартівлива “повістка”.

Навіть тих, хто побачив тільки цей 28-секундний уривок, мала би насторожити фраза про “можете обрати любий підрозділ для проходження служби” – призов влаштований трошки інакше. Щоб перевірити, що ж там відбулося насправді, варто було лише пошукати відео з кварталом на нашому каналі, величезний логотип якого розташовано у верхньому правому кутку відео. Але цього не зробили ані глядачі (і грець із ними), ані журналісти, які нібито мали б знати, як перевіряти інформацію (привіт Прямому каналу), ані навіть деякі мої особисті знайомі (що мене неабияк збентежило).

Я багато чого в житті не люблю. Не люблю кінець листопада, олів’є з горошком і Метінвест. Але особливо не люблю, коли брешуть і крадуть. Оцей вирізаний з-поза контексту ролик – це і брехня (не було ніякої повістки) і крадіжка. І тим паче мене обурює, що моє відео використане у такій примітивній, нікчемній маніпуляції.

Пан має час, має натхнення. Тож пан пішов скаржитись в ютуб на порушення панових авторських прав. Деякі з тих відео вже видалені, інші будуть видалені незабаром. Ютуб у цих справах реагує оперативно. А мені вишукувати і кидати скарги зовсім не западло. І це не тому, що, як вже почали писати, “працює вся державна машина”. А тому що правда важливіша.

Іще раз, про всяк випадок. Я не вигороджую Зеленського. Він – жалюгідний і, дуже ймовірно, просто ворог. Але його варто шпетити за реальні хиби, а не вигадані. Миймо руки перед їжею і вмикаймо мізки перед заходом в інтернет.

Іван Синєпалов

N.B. Оригінальне відео отут

https://www.youtube.com/watch?v=-T8PTGz8u7U

епізод з “повісткою” на 01:27:50.