Програма Другого Харківського Міжнародного Безпекового Форуму “Боротьба за людей в умовах гібридної війни”

Другий Харківський Міжнародний Безпековий Форум

“Боротьба за людей в умовах гібридної війни”

29 – 30 листопада, 2019

Великий конференц-зал, готель “Харків”, пл. Свободи 7, Харків, Україна

Робочі мови: українська (російська) та англійська

Синхронний переклад: українсько-англійський

УВАГА: участь у Форумі є безкоштовною та можливою лише за попередньою реєстрацією. У випадку, якщо кількість заявок перевищить кількість місць, буде здійснюватися відбір учасників.

Зареєструватись ви можете за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdlOjGCtmQq3p1nWmqW9uXkrQgF47wBPmKyVf8_kbda1QzJPQ/viewform

П’ятниця, 29.11.2019

Дискусії Спікери

Панель 1

«Філософсько-аксіологічна»

10.00 – 11.30

Дві цивілізації – дві системи цінностей. Російсько-українська війна як боротьба за цінності. Світогляд та ідеологія двох світів: європейського і євразійського. Генеза цінностей на Європейському континенті і на Євразійському просторі. Державна російська ідеологія і відторгнення європейських цінностей. Цінності як поле для формування свідомості та виховання.

Як пов’язані цінності з географією та історією або Україна на зламі цивілізацій.

Ігор Рущенко (Харків) – автор ідеї безпекових форумів в Харкові, доктор соціологічних наук, професор, працює в НТУ «Харківський Політехнічний Інститут». Модератор.

Ціннісний вимір російської агресії в контексті Центрально-Східної Європи.

Ігор Тодоров  (Донецьк-Ужгород) — науковець, громадський діяч, доктор історичних наук, професор кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій Ужгородського національного університету.

Отець Віктор Маринчак (Харків) настоятель першої української парафії на Сході України. Першу службу українською мовою у Харкові провів 19 серпня 1991 року у день путчу ГКЧП. Настоятель храму Православної Церкви України Іоанна Богослова в Харкові.

Смислова війна РФ проти України: інструменти, засоби, досвід протидії.

Юлія Лапутіна (Київ)кандидат психологічних наук, полковник СБУ, займається контррозвідкою у сфері захисту інформації, заступник начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ.

11.30 – 12.00 Кава-пауза

Панель 2

«Історична»

12.00 – 13.30

Минуле і сучасне України в контексті гібридної війни. «Історичний фронт» гібридної війни. Тлумачення історичних фактів, подій, персоналій в Москві і Києві. Київська Русь як об’єкт інформаційної експансії Кремля. Протилежні тлумачення України козацької доби й періоду західної експансії Москви. Більшовицький період: погляд з Москви і Києва. Події сучасної історії. До питання вивчення історії в освітніх закладах України та канали поширення історичних знань.

Модератор: Філіп Дикань (Харків) – харківський журналіст, історик, ведучий програми «Об’єктив» на АТН.

Історіографічна боротьба за спадщину князівської Руси і у ХІХ –  на поч. ХХ століття між українськими і російськими істориками, як ідеологічний демонтаж імперського мислення.
Ігор Гирич (Київ) – історик та журналіст, доктор історичних наук, головний редактор журналу «Пам’ятки України».

Чи шкодить радянська історія безпеці сучасної України?

Юрій Шаповал (Київ) – доктор історичних наук, професор, головний науковий співробітник Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України, автор низки відомих книжок на історичну тематику, кіно-, теле- і радіопрограм.

Новоросія без… новоросів.

Федір Турченко (Запоріжжя) – історик та громадський діяч, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри новітньої історії України Запорізького національного університету, Заслужений діяч науки і техніки України.

Чи може історія зробити нас щасливими?

Олександр Зінченко (Київ) історик, журналіст, заступник директора Інституту національної пам’яті України (2014-2015), автор проекту «Історична правда», автор програми “Розсекречена історія” на UA:Суспільне

13.30 – 14.30 Обід для учасників Форуму

Панель 3

«Міжнародна»

14.30 – 16.00

Міжнародний досвід боротьби з гібридними загрозами та інформаційними операціями. Особливості реагування в країнах Східної Європи. Заморожені конфлікти та невизнані держави на пострадянському просторі. Зовнішня та безпекова політика України в умовах гібридної війни.

Модератор: Василь Михайлишин, координатор проектів та науковий співробітник Харківського офісу Фонду Конрада Аденауера

Гібридні війни та захоплення держави.

Бату Кутелія (Тбілісі, Грузія) – віце-президент Atlantic Council of Georgia, учасник програми Next Generation Leaders Інституту Маккейна,  перший заступник Міністра оборони Грузії (2007 – 2008).

Нове обличчя міждержавної агресії: механізми, стратегії і раннє попередження.
Думітру Мінзарарі (Кишинів, Молдова) – асоційований експерт з політичних питань, Інститут європейської політики та реформ (IPRE)

Кремлівська політика «соотечественников» як інструмент гібридного впливу.
Влад Кобєц (Польща / Білорусь) – виконавчий директор, The International Strategic Action Network for Security (iSANS)

Політика НАТО щодо квазідержав як тест на відданість принципу колективної безпеки.
Антін Шапошніков (Київ) – кандидат політичних наук, автор дисертації, присвяченої квазідержавам як феномену сучасної політики, аналітик проекту зі стратегічних комунікацій у сфері національної безпеки й оборони в Адміністрації Президента України (2014 – 2017)

16.00 – 16.30 Кава-пауза

Панель 4

16.30 – 18.30

Продовження міжнародної панелі

Когнітивні упередження як зброя російської інформаційної війни в Україні і Європі

Наталія Зубар (Харків), голова правління Інформаційного центру “Майдан Моніторинг”, Модератор.

Павло Клімкін (tbc) – Міністр закордонних справ України (2014 – 2019)

Бред С. Фішер (США) – майор Збройних Сил США, стипендіат Фонду Олмстед, аспірант з міжнародного права в Національному університеті «Києво-Могилянська Академія».

Використання організованих злочинних угруповань в гібридній агресії. Глобальний контекст ЄС, досвід України і Чехії.

Петр Пойман (Чехія) – кримінолог, експерт з безпеки, організованої злочинності і аналізу нових методів гібридної війни, засновник Team 4 Ukraine.

Німецька політика кібербезпеки: навздогін із запізненням.

Якоб Куллік (Німеччина) – науковий співробітник Інституту політичної науки Технічного університету м.Хемніц

Еволюція наративів у часі та просторі як фактор російських дезінформаційних кампаній

Олександра Цехановська (Київ) – старший аналітик Групи з аналізу гібридних загроз Українського кризового медіа центру

18.30 Вечеря для спікерів Форуму

Субота, 30.11.2019

Панель 5

«Прикордоння в умовах гібридної війни»

9.00 – 10.30

Специфіка прикордонних з РФ областей України: демографічний, етнічний, економічний, політичний аспекти. Загрози і ризики національній безпеці в прикордонні. Нова філософія існування в умовах ворожого фронтиру.

Модератор: Наталія Зубар (Харків), голова правління Інформаційного центру “Майдан Моніторинг”

Війна як наслідок і можливість трансформації суспільства. Мова яку “чують” і якою варто “говорити” на східному прикордонні України (на прикладі Маріуполя).

Марія Подибайло (Маріуполь), голова громадської організації “Новий Маріуполь”, старший викладач кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики Маріупольського державного університету.

(Не)втрачений Крим: соціально-культурне становище півострова.

Євгенія Горюнова (Сімферополь-Київ), доцент кафедри філософії та  історії Навчально-наукового гуманітарного інституту Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського, кандидат історичних наук.

Схід (не)втрачених можливостей: візійність проти ретроградного “русского міра”,
Людмила Долгоновська (Сєвєродонецьк-Київ) – кандидат філософських наук, співзасновниця Мережі захисту національних інтересів “АНТС”, начальник управління стратегічних комунікацій Луганської облдержадміністрації у 2017-2018 рр.

Донбаське прикордоння крізь призму війни та бачення його майбутнього молоддю регіону.

Микола Чаплик (Маріуполь), кандидат історичних наук, доцент кафедри соціології управління Донецького державного університету управління

10.30 – 11.00 Кава-пауза

Панель 6

«Політологічна»

11.10 – 12.30

Популізм як загроза демократії. Прояви популізму в сучасному світі. «Правий» і «лівий» популізм. Політичні, економічні й соціальні наслідки популізму. Цілі, форми і методи популістичних кампаній. Соціальні епідемії в контексті популізму. Запобіжники популізму.

Модератор: Галина Куц (Харків)доктор політичних наук, професор, завідувач відділу досліджень Східного регіону в місті Харкові Національного інституту стратегічних досліджень.

Популізм як політична технологія

Віктор Бобиренко (Суми) – політичний аналітик Бюро аналізу політики, публіцист.

Центральна та Східна Європа як осередок гібридного впливу РФ.

Євген Магда (Київ) – кандидат політичних наук, експерт-міжнародник, директор Інституту світової політики, доцент кафедри видавничої справи та редагування НТУУ «КПІ».

Популізм як “тінь демократії та глобальний виклик

Лідія Смола (Київ) –  доктор політичних наук, професор, політичний аналітик, фахівець з методики пропагандистських та контрпропагандистських кампаній, професор кафедри видавничої справи та редагування НТУУ «КПІ».

12.30 – 13.30 Обід для учасників Форуму
13.30 – 16.00 Обговорення результатів Форуму в інтерактивному форматі

УВАГА: участь у Форумі є безкоштовною та можливою лише за попередньою реєстрацією. У випадку, якщо кількість заявок перевищить кількість місць, буде здійснюватися відбір учасників.

Зареєструватись ви можете за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdlOjGCtmQq3p1nWmqW9uXkrQgF47wBPmKyVf8_kbda1QzJPQ/viewform