Прямий діалог України з представниками ОРДЛО – неприпустимий!

13 березня 2020. Ми, громадські організації, аналітичні центри та представники громадянського суспільства, що підписалися нижче, висловлюємо своє обурення останніми рішеннями української делегації в Мінську, які стосуються шляхів та механізмів врегулювання збройного конфлікту між Україною та Росією на Донбасі.

Відповідно до Протоколу засідання Тристоронньої контактної групи, який було підписано 11 березня 2020 року у м.Мінськ та Рішення про запровадження Консультативної ради, сторони дійшли згоди щодо створення спільної платформи фактично прямого діалогу між офіційним Києвом та представниками окремих районів Донецької і Луганської областей.

Згідно з документами, які були погоджені главою Офісу Президента України Андрієм Єрмаком та заступником керівника Адміністрації президента РФ Дмитром Козаком (що засвідчено їхніми підписами) пропонується запровадити новий механізм, в якому представники ОРДЛО будуть представлені як суб’єкт, тоді як лише Росія, як агресор, є стороною конфлікту з Україною.

Це  не відповідає Конституції та законам України. Згідно з Законом України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» № 2268 від 2018 року, Російська Федерація здійснює тимчасову окупацію територій України в Донецькій та Луганській областях.

Відтак, українське законодавство унеможливлює визнання в будь-якій формі будь-яких органів влади так званих ЛНР та ДНР. Усі переговори щодо забезпечення прав та інтересів громадян України на тимчасово окупованих територіях  України, а також щодо припинення збройної агресії Росії проти України мають вестися винятково з Російською Федерацією та її представниками при посередництві міжнародних партнерів.

Нагадаємо, що раніше представники самопроголошених і не визнаних псевдореспублік були присутні у  Мінській групі, але вони мали принципово інший статус – без права голосу. Підвищення їх до статусу самостійних суб’єктів даватиме можливість Росії та міжнародній спільноті трактувати збройний конфлікт на території України “внутрішнім конфліктом”, а не результатом збройної агресії Російської Федерації проти України.

Вважаємо, що створення нового механізму перемовин руйнує логіку та формат діяльності Мінської Тристоронньої контактної групи, яка наразі існує у форматі переговорів поміж Росією та Україною за посередництва ОБСЄ.

Ми переконані, що своїми діями в Мінську українська влада підриває довіру громадянського суспільства до себе: адже усі попередні ідеї щодо оновлення діалогу з Донбасом, зокрема, озвучені при підготовці зустрічі у Нормандському форматі у грудні 2019-го року, стосувалися залучення до цього діалогу людей, які представляють тимчасово окуповані території України, але які є вимушеними переселенцями. Водночас, у нинішніх пропозиціях представників від ОРДЛО призначає самопроголошена “влада” цих окупованих територій.

Нас також дуже турбує, що українська влада запозичила і використовує маніпулятивні методи очільників Росії для просування своїх рішень, які мають національне значення. Саме під час поширення пандемії коронавірусу, з якою пов’язані необхідні обмежувальні заходи, серед яких заборона масових зібрань, приймаються рішення, які вочевидь суперечать інтересам українських громадян. Цим унеможливлюється проведення передбачених Конституцією і законами України акцій протесту.

Ми вимагаємо від Президента України Володимира Зеленського не допустити реалізації підписаних рішень, негайно відмовитися від ідеї створення Консультативної ради у згаданому форматі, доручити переговорникам від України діяти виключно в правовому полі і в рамках їх повноважень та унеможливити в подальшому здійснення кроків, які збурюють громадянське суспільство України, віддаляють Україну від встановлення миру, протирічать діючому законодавству та національним інтересам України.

Український кризовий медіа-центр

ГО “Детектор медіа”

ГО “Українська призма”

ГО «Центр медіареформи» (Проект StopFake.org)

ГО “Інтерньюз-Україна”

Данило Лубківський, дипломат, заступник міністра закордонних справ (2014)

Інститут масової інформації

Міжнародна волонтерська спільнота InformNapalm

Аналітична Платформа стратегічних комунікацій Франція-Україна

Сергій Борщевський, Надзвичайний і Повноважний Посланник України, експерт Центру дослідження Росії, член Правління Національної спілки письменників України

Ігор Жданов, міністр молоді і спорту України у 2014-2019 роках, голова Наглядової ради Фонду «Відкрита політика»

БФ “Восток-SOS”

ГО “Євроатлантичний курс”

Ігор Турянський, Надзвичайний і Повноважний Посол, ветеран дипломатичної служби України, член Національної спілки журналістів України

Громадська організація “Український молодіжний прорив”

Товариство підтримки України (Латвія)

ГО “Українська народна рада Донеччини та Луганщини”

Міжнародний рух “Об’єднані прапором”

ГО “Справа Громад”

Українська культурна асоціація в Малайзії

Лідія Муруган, президент Української культурної асоціації в Малайзії

ВП Пласту-НСОУ “Станиця Кути”, голова станичної старшини Любов Бринська

ГО “Галицькі Новини – Варто” та голова організації Олег Дьорка

Криворізька асоціація учасників бойових дій та учасників АТО, голова правління Володимир Фоміцький
Петро Костюк, полковник запасу, голова Львівської обласної організації Спілки офіцерів УкраїниОлег Романчук, письменник, публіцист, шеф-редатор журналу «Універсум»

Ветеранське об’єднання “Українська Гельсінська Спілка”

Київське товариство політв’язнів та репресованих

ЗОГО “Демократичні ініціативи 2002”

Андрій Діденко, координатор програм Харківської правозахисної групи

ГО “Кримська Хвиля”

ГО “Експертно-аналітична агенція “Група 2 травня”, м. Одеса

Валерій Іжакевич, перекладач

Оксана Пінскер, перекладач, вчитель іноземних мов

Руслан Горовий, заслужений журналіст України

Наталя Пелагеша, політолог

Сергій Копотієнко, журналіст

Валентина Охлопкова, голова правління ГО “КОРПУС СПРАВЕДЛИВОСТІ”

ВГО «Магнолія»

Володимир Саркісян, правозахисник, журналіст

Гузь Сергій, пенсіонер, колишній співробітник МВС

Марія Шутальова, адвокат з Харкова

ГО ІЦ “Майдан Моніторинг”

Підписуйтеся під заявою,надіславши назву своєї організації або ім’я та призвіще нам у повідомлення у Фейсбуці, або на пошту press@uacrisis.org