Термінова інформація щодо закриття кордону на в’їзд в Україну

В мережі швидко поширюється повідомлення про те, що з 27-го березня Україна повністю закриває кордон для руху в обидва боки, тобто – повернутися в Україну буде неможливо.

Це – неправда.

Факти полягають в наступному: сьогодні, на засіданні Уряду прем’єр-міністр України Денис Шмигаль дав доручення членам Кабміну опрацювати правові засади та розробити проект рішення щодо можливості запровадження такої міри.

Тобто, Україна поки що нічого не прийняла.  Просто прем’єр дав доручення оцінити можливість.

Але у п’ятницю, 27-го березня, не буде документу, який заборонить громадянам в’їзд в Україну.
Тобто, приймати буде нічого.

Чому?

З дуже простої причини.

Рішенням Кабміну від сьогодні, 25 березня, в Україні введено режим надзвичайної ситуації.
Це щось подібне до вчорашнього рішення Кабміну Польщі.
Надзвичайний стан дозволяє швидше приймати рішення та розподіляти повноваження, але він не передбачає обмеження прав. Жодних.

Режим надзвичайної ситуації не обмежує конституційні права громадян, а лише консолідує зусилля для подолання загрози (Денис Шмигаль, Урядовий портал)

До того ж – постанови Кабміну це навіть не закони, а підзаконні акти, які обов’язково мають відповідати Конституції України.
А якщо не відповідають – то Конституція все одне переважає, адже верховенство права надає їй таку силу.

А що нам каже Конституція?

Стаття 3. …
Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.

Стаття 33. ….
Громадянин України не може бути позбавлений права в будь-який час повернутися в Україну.

Ніякого обмеження в’їзду в Україну громадянам України не буде. Просто тому, що цього не може бути.

А якщо ви все ж таки хвилюєтеся, що постанова буде прийнята й ви не зможете повернутися додому, то просто зараз подайте скаргу сюди (електронною поштою, якщо з Польщі або від вашого імені це можуть зробити телефоном  в Україні ваші родичі).

Отже, зберігаємо спокій, любимо Україну та будуємо свою, правову державу.

Людмила Ямщикова

About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.