Нелагідна русифікація: як українські ЗМІ популяризують традиції країни-агресора

КРИК ДУШІ. Може досить під виглядом “українських традицій” насаджувати міфологію Росії?!

“… “вдовина допомога” – допомагали вдовами на полі та по господарству.. .Наприклад, 30 серпня жали хліб… також 30 серпня відлітають птахи і починається листопад – листя облітають з липи, черемхи, берези”, – пишуть ЗМІ в розділах “Народні традиції цього дня”.
Що це? Якась тотальна змова? Прихована русифікація? Чи лінощі – легше тиражувати мокшанські традиції під виглядом українських? Без джерел та посилань, а то й з маніпуляціями “наші пращури з давніх давен…”
Ну скажіть – ДЕ ви бачили, щоб у нас в Україні наприкінці серпня журавлі відлітали у вирій (це писали в традиціях на сьогодні, 29 серпня), а з берези опадало листя? Визирнула у вікно – пишна береза зеленіє усіма своїми листками і про осінь ще не думає.

На дачі липи й черемхи теж зелені й пишні.

Сьогодні всі написали про “Хлібний Спас” який, по суті, є обжинками, бо несуть перше збіжжя до церкви.
Агов, в Україні зернові збирали з липня до початку серпня. Яке перше збіжжя??!
В Україні не було такого “з давніх давен” свята. День перенесення Нерукотворного образу – так. Але щоб пишно і з гучними назвами? Ні. Післясвято Успіння Богородиці – ТАК.
Про це писали дослідники українських традицій – зокрема, народознавець Василь Скуратівський та етнограф Олекса Воропай – окрім згаданого післясвята, не описують жодних інших українських обрядів цього дня. Фантазіями вважає традиції обжинків на “третього Спаса” доктор історичних наук і професор Валентина Борисенко.

Ось ще пару цитат з “традицій наших предків”. Пишу про овес бо найяскравіше, мабуть, видно різницю.
“21 квітня… “Руф землю рухає”. Маючи на увазі, що від сьогодні земля розмерзається, можна орати та сіяти овес…”
“….31 травня – Федота Вівсяника. В народі цей день вважали сприятливим для посіву вівса…”
“….1 червня треба сіяти овес, якщо лист дубу розгорнеться в заяче вухо….”
У той час як в Україні овес сіють дуже ранньою весною.
” Перше ж весняне тепло слід використовувати для сівби вівса, навіть якщо це лютий, оскільки в цей період, як правило, складаються найкращі умови”, – пише журнал Агроном.

Може, нарешті, ДОСИТЬ?!

Ольга Стенько

Джерело