29 серпня Донецький суд вирішуватиме долю трьох україномовних Макіївських шкіл

29 серпня, в 10-00 Донецький апеляційний адміністративний суд (суддя Компанієц І.Д). почне розгляд скарги батьків учнів шкіл № № 3,27 і 100 міста Макіївки. Напередодні Центрально-міський районний суд Макіївки відмовився визнати протиправним і відмінити рішення Макіївської міської ради про ліквідацію шкіл. Батьки сподіваються, що донецький суд задовольнить їх вимоги і 1 вересня школи відкриються.

На даний момент діє рішення суду про припинення ліквідації шкіл. Адміністрації навчальних закладів зобов’язані вести підготовку до нового навчального року, проте цього не відбувається. Минулого тижня директор школи №100 зібрала батьків і запропонувала їм купити парти, оскільки вони були вивезені з школи ще на початку літа, в розпал випускних іспитів. Вона також запропонувала батькам «скинутися» для забезпечення школи матеріально-технічними засобами, щоб підготувати її до навчального року. Куди поділися парти, і решта майна школи директор не пояснила.

Донецький «Фронт Змін» запропонував організаційно допомогти повернути вивезені парти в школу № 100. Проте, за словами батьків, їм відомо, що частина парт була просто знищена, а частина – продана.

На сьогоднішній день діють дві ухвали від 13.07.11 і 22.07.11 Донецького апеляційного адміністративного суду про забезпечення позову, тобто, зупинені дії двох рішень Макіївської міської ради від 25 березня 2011 року, якими незаконно ліквідовані їх селищні школи.
29 серпня в Донецьку інтереси дітей відстоюватимуть позивачі-батьки школярів Олена Ануфрієва (школа № 100), Олена Саєтова (школа № 27) і Ганна Назіпова (школа № 3), адвокати «Фронту змін».

Якраз саме той факт, що 1 вересня 2011 року школярі повинні піти в свої рідні школи, найбільше хвилює Макіївську владу і вони роблять все можливе, щоб цього не сталось.

Нагадаю, що на акції протесту 16 серпня 2011 року в м. Донецьку під Донецькою обласною державною адміністрацією батьків учнів УКРАЇНОМОВНИХ шкіл I-II ступенів №№ 3,27,100 м. Макіївки та УКРАЇНОМОВНОЇ ШКОЛИ № 111 м. Донецька щодо невиконання рішень суду про зупинення ліквідаційних рішень міських рад та зриву підготовки цих шкіл до нового навчального року за підтримки організацій Комітету опору диктатурі в Донецькій області була прийнята РЕЗОЛЮЦІЯ, в якій батьки вимагали:
1. негайно виконати 2 Ухвали Донецького апеляційного адміністративного суду від 13 липня 2011 року та Ухвалу Донецького апеляційного адміністративного суду від 22 липня 2011 року, якими зупинено дію рішень Макіївської міськради №6/1 та 6/2 від 25 березня 2011р. в частині, що стосується загальноосвітніх шкіл I-II ступенів м. Макіївки №3,27,100.
1. негайно виконати Ухвалу Ворошиловського районного суду м. Донецька від 27 травня 2011р.,якою зупинено дії рішення Донецької міської ради від 15.04.2011р. про ліквідацію Донецької загальноосвітньої школи I-III ступенів №111 м. Донецька
2. Негайно підготувати ці школи до нового 2011/2012 навчального року.
3. Порушити кримінальні справи за ст. 382 п.2 КК України щодо тих посадових осіб,які заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам і свободам громадян, так довго не виконуючи рішення судів, які набрали законної сили.
4. Якщо вимоги учасників акції не будуть негайно виконані, то ми заявляємо , що 24 серпня 2011 року, в День 20 річниці незалежності України ми розпочинаємо в центрі міста Донецька безстрокову акцію протесту проти свавілля чиновників та можновладців Донеччини.
Резолюція 16 серпня направлена Президенту України, прем’єр-міністру України, Генеральному прокуророві України, міністру освіти, науки, молоді і спорту України, міністру внутрішніх справ України, усім місцевим чиновникам.
Замість цього в терміновому порядку за допомогою судів макіївська влада пробує не допустити дітей у рідні школи.
26 серпня 2011 року таку незаконну спробу здійснили представники Донецької міської ради у Ворошиловському районному суді м. Донецька. Суддя Ворошиловського районного суду міста Донецька Олег Орєхов під тиском міської влади був змушений провести 26 серпня незаконне засідання суду і розглянути позов представників міськради про відміну забезпечення позову, який вони подали за день до цього – 25 серпня. Не дивлячись на лист від Донецького міського голови на ім’я голови суду з «проханням» терміново закінчити процес і звернення влади того ж змісту до судді, Олег Орєхов відхилив клопотання міськради і залишив в силі Ухвалу про припинення ліквідації школи №111 міста Донецька.

Шановні журналісти, запрошуємо Вас взяти участь в судовому засіданні, щоб висвітлити боротьбу батьків за незаконно УКРАЇНОМОВНІ ліквідовані УКРАЇНОМОВНІ школи. Засідання відбудеться 29 серпня 2011 року в 10-00 за адресою: м.. Донецьк, бульвар Шевченка, 26, їхати до зуп. «Інститут металів».

Контактні телефони: Марія Олійник-095 335 11 65
Сергій Чирін- 099 033 51 07
Павло Вишебаба-099 708 70 10