“Паханам — параші, дітям — школи” – у закриту макеєвську школу прийшли 12 учнів

2 вересня в Макіївську школу №100 на Донеччині прийшли 12 школярів. Рішенням міськради її та ще два віддалені навчальні заклади ліквідовано з 1 вересня.

Школа №100 розташована в селищі Красний Октябрь. До Макіївки — 20 км, до Харцизька — 10 км, до найближчої школи в селищі Нижня Кринка — 7 км.

Діти 6–14 років заходять у клас. Сідають за парти. Вчителька російської мови Оксана Єгорова мне в руках троянди. Разом з іншими вчителями її звільнили 31 серпня.

— Вы здесь все разного возраста, дети. Но я попробую провести урок. Хочется надеяться, что в нашей стране когда-нибудь победит закон, — 39-річна Оксана Миколаївна помітно хвилюється.

У клас вривається жінка, на вигляд років 45:

— Что вы здесь делаете? Вы со вчерашнего дня не имеете права здесь быть. Я звоню в милицию, — фахівець міськвідділу освіти Ірина Авраменко виганяє Єгорову з класу.

У холі висить портрет Віктора Януковича. Під ним прапор України.

— Закройте дверь, — наказує Ірина Авраменко прибиральниці.

— Не закрою, — відповідає 60-річна Тамара Цехмистренко. — Якщо школи не буде — селищу смерть. У нас же і клубу немає. Залишили б ви нашу школу в спокої.

— Вона не ваша, а міськради, — кидає Ірина Авраменко. — Дітей стало менше, а шкіл стільки ж. Ми не можемо забезпечити освітлення та опалення у класах, де наповнюваність менше 20 відсотків.

Завуч Людмила Морозова слухає чиновницю, опустивши голову.

— 12 дітей не приступили до занять. Вживатимемо заходи. Стаття 166 Кримінального кодексу — злісне невиконання батьківських обов’язків, — говорить Світлана Терещенко зі служби у справах дітей. Вона в яскравих кліпсах.

Біля ґанку двоповерхової школи зо три десятки людей обговорюють новину. На дверях висить ухвала від 29 серпня. Донецький адмінсуд відхилив скаргу батьків, які просили скасувати рішення про закриття школи.

— 60 дітей перевели у школи Харцизька та Макіївки. Шантажували батьків, — 43-річна Жанна Коротких показує “Акт роз’яснення по вихованню та навчанню дітей”. — Обходили хати з цим листком. Казали, батьківські права відберемо за те, що дитина не вчиться. Тюрмою лякали. Я їм кажу: документи моєї дитини в сотій школі. А якщо дитя не вчиться, то за це владу потрібно судити.

— Заступник макіївського мера Володимир Полянський викликав керівників підприємств, де працюють протестуючі батьки. Вимагав, щоб наші дружини перестали ходити по судах. Мене викликав директор шахти. Я, каже, тебе розумію, це їхні брудні ігри. Але мене нагнули і я повинен нагнути тебе, — каже чоловік, не називається.

Для підвозу дітей у Нижню Кринку відділ освіти виділив автобус.

— В нашем классе здесь было семь учеников, а в новом — 35, — розповідає 33-річна Наталія Фесенко. — Ми пішли в рекомендовану школу, бо нашу класну керівничку попередили: не послухаєшся, роботи в місті не знайдеш. А завідувачці дитсадка, де я працюю, дзвонила сама начальниця міськвідділу освіти Ірина Лях: вплинь на своїх дівок, хай замовкнуть.

До натовпу підходять двоє чоловіків — представник управління юстиції та державний виконавець. Умовляють змиритися з рішенням суду.

— Не бійтеся, озброєного повстання не буде, — із сарказмом говорить Галина Нікітченко, 53 роки. — Хоча Янукович нас кинув. Маю шістьох дітей, 13 онуків. Не бачила гірших часів по відношенню до дітей. Янукович будує Україну не для них, а для себе.

За 20 м від школи стоять дві іномарки. Біля кожної — по чотири високих міцних чоловіки.

— І не соромно вам, хлопці? Поки ви тут третеся, може, десь убивають когось. Ідіть самогонщиків потрусить, раз уже приїхали, — підходить до них Майя Добровольска, 45 років.

Чоловіки відвертаються.

— Міліція, — пояснює Майя Хайдарівна, — чергують у нас тепер і вдень, і вночі.

16 серпня батьки учнів ліквідовуваних макіївських шкіл пікетували Донецьку облдержадміністрацію. Погрожували перекрити дороги, якщо школи не працюватимуть. Заступник макіївського міського голови Володимир Полянський поскаржився на них у Службу безпеки та міліцію.

— Ще немає остаточного рішення про ліквідацію шкіл. 12 вересня буде чергове засідання в окружному адмінсуді. Батьки мають право вибирати школу. Влада не може вхопити дитину за петельки й перекинути куди завгодно. Доки батьки добровільно не заберуть особисті справи дітей, ці учні числяться за школами — макіївською №3, де залишилися 85 учнів, і за макіївською №100, де залишилося 12 учнів, — говорить Марія Олійник. Вона представляє інтереси батьків у судах.

— Школи закривають у багатьох областях, але найгарячіша ситуація — в Донецькій, — каже народний депутат Арсеній Яценюк. — Те, що я побачив тут — це скотиняче ставлення до людей. Їхня думка нікого не цікавить. Голова Макіївки в листі до суду зажадав прискорити розгляд справи у зв’язку з тим, що йому треба закривати школу. Це тиск на суд і перевищення посадових повноважень. Та ж стаття, по якій сьогодні судять Тимошенко.

Джерело: Gazeta.ua

Acerca de Віталій Овчаренко 449 Articles
Журналіст, громадський діяч, Донеччанин, ветеран російсько-української війни.

1 Comment

  1. ригіАНАЛьні виблядки
    усіх на шибеницю

Los comentarios están cerrados.