Парламент має намір забезпечити право іноземців на свободу віросповідання

КИЇВ – Верховна Рада України 9 вересня розглянула нову редакцію Закону про правовий статус іноземців та осіб без громадянства (законопроект № 8570), який серед іншого регулює візові процедури та порядок релігійної діяльності іноземців.

Депутати вирішили доопрацювати термінологічні неточності документу та відправили його на повторне друге читання. За таке рішення проголосували 265 народних обранців з 360 зареєстрованих у сесійному залі, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Найбільш важливими в контексті свободи віросповідання є зміни, які передбачають розв’язання ускладнень візових процедур для священнослужителів-іноземців, про що нещодавно заявила Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій.

Стаття 5 законопроекту встановлює, що іноземні громадяни та особи без громадянства можуть перебувати в Україні не лише з метою працевлаштування в релігійних організаціях. Замість цього пропонується більш розширене формулювання – “для участі у діяльності релігійних організацій”, що по суті може включати проповідницьку діяльність, навчання у духовних навчальних закладах та працевлаштування.

Згідно пункту 6 статті 5 проекту перебування на території України іноземних священнослужителів є законним за наявності запрошення від релігійної організації, зареєстрованої у встановленому порядку, та посвідки на тимчасове проживання на період діяльності в Україні.

При цьому пункт 6 статті 6 нової редакції визначає, що підставою для видачі посвідки на тимчасове проживання у даному випадку є заява іноземця та особи без громадянства, подання відповідної релігійної організації та довідка про реєстрацію статуту (положення) такої релігійної організації.

Крім цього, у статті 19 проекту Закону цитуються Конституція та Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації», які гарантують право на свободу віросповідання.

“Іноземцям та особам без громадянства, які перебувають під юрисдикцією України, гарантується свобода сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди, провадити релігійну діяльність, відкрито виражати і вільно поширювати свої релігійні або атеїстичні переконання”, – зазначено у законопроекті.

Після доопрацювання у профільному Комітеті з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин законопроект буде повторно розглянутий Верховною Радою. За словами спікера парламенту Володимира Литвина, це відбудеться на найближчому пленарному тижні – з 20 по 23 вересня цього року.

Джерело: http://www.irs.in.ua