Екоінспекція оцінила забруднення річки Унава у два мільйони гривень

Фастівська міжрайонна прокуратура разом з Державною екологічною інспекцією в Київській області виявила порушення водного законодавства в роботі «Фастівводоканалу». Приводом проведення перевірки стали звернення громадських природоохоронних організацій «Екологія-Право-Людина» та «Національний екологічний центр України» з проханням припинити забруднення водних об’єктів на території Малоснітинської сільської ради, що на Київщині.

За результатами перевірки прокуратурою та інспекцією виявлено надмірний скид забруднюючих речовин у водний об’єкт зі зворотними водами. «Вийшовши за межі своїх повноважень, службовими особами Фастівводоканалу було прийнято розпорядження про призупинення діяльності повітродувної станції з метою економії електроенергії, незважаючи на те, що робота механізмів, обладнання і вимірювальних пристроїв очисних споруд повинна бути безперебійною. У зв’язку з цим, в аеротенках каналізаційних очисних споруд Фастівводоканалу загинув активний мул, який здійснював біологічне очищення стічних вод. Це спричинило забруднення поверхневих вод річки Снітки (притока річки Унава) і створило небезпеку для довкілля», – йдеться у листі прокуратури.

Згідно проведеного розрахунку Інспекції загальний збиток, заподіяний навколишньому природному середовищу, склав 2 045, 5 тисяч гривень.

За результатами перевірки прокуратурою порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 242, ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України. На даний час у справі триває досудове слідство.

ДОВІДКА :
Ч. 1 ст. 242 ККУ:
1. Порушення правил охорони вод (водних об’єктів), якщо це спричинило забруднення поверхневих чи підземних вод і водоносних горизонтів, джерел питних, лікувальних вод або зміну їхніх природних властивостей, або виснаження водних джерел і створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи для довкілля, –
карається штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років, або обмеженням волі на той самий строк.
Ч. 3 ст. 365 ККУ:
3. Перевищення влади або службових повноважень, тобто умисне вчинення службовою особою дій, які явно виходять за межі наданих їй прав чи повноважень, якщо вони спричинили тяжкі наслідки, –
караються позбавленням волі на строк від семи до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від семисот п’ятдесяти до тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За додатковою інформацією звертайтесь:
Наталія Шпег,
юрисконсульт МБО “Екологія-Право-Людина”
n.shpeg@epl.org.ua
(032) 225 – 76 – 82

Василюк Олексій,
заступник голови НЕЦУ
vasyliuk@gmail.com
097-1000-473