Гомільшанський Екотоп – 2011

23-25 вересня у Харківській області, на території національного природного парку «Гомільшанські ліси», відбувся фестиваль “Гомільшанський Екотоп”, задачами якого було привернення уваги до проблем охорони природи, об’єктів природно-заповідного фонду, популярізація охорони природи, гармонійного життя та відпочинку на природі.

Організаторами виступали національний природний парк «Гомільшанські ліси», Всеукраїнська громадська організація «Національний екологічний центр України» та Всеукраїнська громадська молодіжна організація «Фундація регіональних ініціатив».

Программа фестивалю включала в себе різноманітні майстерні, пов’язані з традиціями, з раціональним використання природних ресурсів та збереженням природних об’єктів. Це були: виготовлення предметів побуту з вторинної сировини, з мотузок, тканини, виготовлення свічок, варіння живого мила, констроювання тіпі та штучних декупаж, квилінг, випікання хлібу в золі, малювання хною, виготовлення ляльок-мотанок, плетіння з ниток, гра на дримбі, пісочна анімація, стріляння з лука та ін.
Кожен міг спробувати себе у тому чи іншому, навчитися та виготовляти все, що показували, самостійно.

Цікаву та необхідну інформацію давали майстрі, спеціалісти у різноманітних сферах охорони природи. Майстер-класси та бесіди проводилися з наступних темах:
 Об’єкти природно-заповідного фонду,
 Еколоогічна мережа, підтримка програми з формування екологічної мережи.
 Збереження степів,
 Збереження морських ссавців,
 Боротьба з палами сухої рослинності,
 Дикі бджоли та виготовлення штучних вуликів для них,
 Зникаючі першоцвіти та їх збереження.

Це був не просто потік інформації, лекція. Це була бесіда, це було живе відкрите спілкування. Інформація давалася не тільки для більш глибокого уявлення тієї чи іншої проблеми чи діяльності природоохоронників, але й для того, щоб кожна людина могла долучитися до вирішення циєї чи іншої проблеми. Наприклад, було підготовлено та роздруковано листи з підтримки програми формування екологічної мережі в Україні. Будь-яка людина могла, вставивши свої дані в лист, підтримати дану акцію. Було підписано та надіслано 50 листів.
Люди цікавилися, обмінювалися контактами з спеціалістами. Долучалися до охорони природи.

Музикальна частина відзначилася своєю різноманітністю. Вдень гостей та учасників порадували яскраві та живі місцеві хори: «Задінчаночка», «Червона калина», «Журавушка» та «Сім’я ветеранів».

Ввечері музична прграма включила в себе різноманітних виконавців, які не дивлячись на осінню прохолоду дарували свою творчість усім бажаючим. Це були: Агата Вільчик, Іван Вопілов, «Акутов Проджект», «Рокат Индри», «Лехххкое поведение», «Сплетіння», «Fox bay», Раскардаш оркестр.

До глибоких міркувань спонукали об’єкти ленд-арту, що показували різні напрямки, грані, зв’язки людини та Природи. Одним з улюблених для гостей та учасників став ленд-арт об’єкт «Точка дотику», точка дотику до Землі, до природи. Цей ленд-арт об’єкт представляв з себе фігуру людини, що була викопана на заплавному лузі та вимощена сіном. Кожна людина могла полежати, доторкнутися до чогось дуже величного, розслабитися своїм спокійним міркуванням. Кожен такий обєкт мав свій опис, де автор передавав свій задум у словах.

Нічний природничий кінозал став затишним сонним королівством, де люди спокійно лежачі та сидячі на сіні під спальними мішками сприймали картинки та звуки, що йшли з фільмами.

Виражати любов до природи можна ще і через вірщі. Поділитися продуктами своєї творчостю. Пов’язаною з природою приїхали поети з Харкова та Змієва. Це була молодь і люди більш старшого віку. Але ідея одна. Яка об’єднує цсі віки та верстви.

Чайна, вегетеріанський куточок заражали своєю чарівністю. Гості мали можливість спробувати вегетеріанські солодощі та трав’яний чай у затишному шатрі чи просто неба, під гілками могутніх дерев.

Практики для тіла та душі проводили майстри свого діла: йога, тайдци-цюань, контактна імпровізація. Гості та учасники з захватом слухали та пробували себе у цих напрямках.

Виставки картин місцевих майстрів, художникиів зазначали особливу любов до природи. Хочеться зробити наголос на експозиції картин напрямку Вудленд. В цих картинах безкінечність ідей, безкінечність чарівностей та зв’якзів у природі.
Також на виставках можна було побачити малюнки дітей з конкурсу Енергетичного фестивалю, що були предоставлені організацією «Енергия мира».

Екскурсії на велосипеді чи на своїх ногах можна було відвідати в суботу та неділю. Місцевість та підготовлені гіди ознайомили гостей з красою та цінністю цих місць.

Мальовничий куточок національного парку, близкість чарівної річки Сіверський Донець дозволили організаторам дати можливість гостям та учасникам обирати для себе те, що їм було ближче. Чи то лежати у сіні, чи то грати у ігри та майструвати. Кожен шукав гармонію. Кожен додавав свого у атмосферу фестивалю. І се це без політики, алкоголю та наркотиків.

Хочеться окремо подякувати всім помічникам, які були з організаторами, підтримували всю конструкцію фестивалю. Дякуємо майстрам, музикантам, тренерам, що без комерційної цікавості приїзджали та дарували своє вміння за ради підтримки охорони природи.

Також подяку висловлюємо партнерам фестиваля, якими висупили: громадська організація ЕкГ “Печеніги”, громадська організація «Зелений фронт», громадська організація «Энергия мира», Книгарня «Є», кинотеатр «Боммер», журнал «Паліндром», інформаційний сайт «Можливості в Україні», інформаційний сайт «StudNews», харківський и всеукраїнський сайти «ФРІ», мотузковий парк «South Park», Йога-центр «Махараджа», Муніципальная галерея Харкова, кіноклуб “Космофільм”, літературне об’єднання «Бешеный кактус», Харьківський літературный музей, культурная ассоціація «Новий Акрополь» та ін.

Сподіваємося, що цей вестиваль приніс кожному гостю та учаснику щось нове на шляху у гармонізації існування людини в Природі.

Ільницька В.І.