Хто шукає, той завжди знайде – “В пошуках утопії”

Запрошуємо вас приєднатися до міжнародної тижня просвітницьких дій

«У пошуках утопії»
(В рамках Міжнародної кампанії “Кришталева ніч – ніколи знову!”,

9 – 16 листопада)

Нам потрібні нові утопії, які б дали хоча б шанс на мрію.
Данило Горецький, Андрій Юров

«Тези про свободу»

 
Вам не просто не подобаються витівки фашистів, фундаменталістів, радикальних націоналістів, мілітаристів, прихильників “твердої руки” – вам здається, що наш світ створений для чогось зовсім іншого?
Хоча вас іноді і бентежить пафосність деяких закликів до справедливості, до “свободи, рівності і братерства”, до “миру у всьому світі”, але щось усередині все ж змушує вас замислитися над тим, чи здійсненні вони?
Ви не раз шукали в книгах і фільмах описи ідеального світу, який ми могли б побудувати, якби люди насправді були до цього готові, але найчастіше натикались на антиутопії на кшталт «1984», «Ми» і «Матриця», які чомусь здаються більш реалістичними версіями майбутнього в найближчі десятиліття?
Ми переконані, що проблема сучасного суспільства – не в посиленні позицій неофашистів і популістів, які мають намір нав’язати суспільству архаїчні, антигуманні й тоталітарні порядки. Ці люди як і раніше в меншості і поза законом.
Проблема – в тому, що ми розучилися сумніватися і мріяти. Не марити, не малювати райдужні картинки ідилічного майбутнього кольоровою крейдою на асфальті, не присягати ідеалам попередніх поколінь, а саме сумніватися і мріяти, тобто – ставитися до своїх біографій і соціальних доль як до чогось, що не визначено, що залежить від особистих зусиль і співтворчості однодумців.
Тих, хто не згоден зневірятися і опускати руки, в кому достатньо віри і сил, щоб шукати альтернативи та з нуля вибудовувати експериментальні соціальні простори, кому до снаги бути смішним і зухвалим на тлі загальної апатії та малодушності, ВАС ми запрошуємо взяти участь в кампанії «Кришталева ніч – ніколи знову» і опинитися разом з нами “У пошуках утопії”.

Давайте мріяти разом!
Мріяти – це не означає відмовлятися від реальності цього світу, від буднів нашого життя, від навчання, роботи, любові.
Мріяти – це працювати щодня заради інших варіантів майбутнього, бо без мрії у них немає шансів стати реальністю.
Мріяти – це думати на кілька кроків вперед і вглиб, далі і ширше своєї власної долі. Це постійно ставити собі та іншим нові й нові питання, це сумніватися в правильності відповідей. Особливо простих відповідей, адже світ все-таки дуже складний.

Хто ми – сучасні утопісти/антифашисти/гуманісти/активісти?
Ми довгі роки намагаємося протидіяти глибинним проявам людської природи: ксенофобії та неприйняттю інакшості, тоталітарному мисленню та культу сили й агресії, фашизму та ідеологіям ненависті – як всередині себе, так і у світі навколо. Але через одну тільки боротьбу ми не можемо вийти з фундаменталістського дискурсу “свій-чужий”, “біле-чорне”, “просте-складне” і т.п.
Яку утопію ми будуємо? І чи будуємо її? Яким ми хочемо побачити світ через 10 років і чи готові ми взяти відповідальність за результат, який отримаємо? Яку альтернативу ми пропонуємо численним антиутопіям – колективну або, можливо, суто особисту, але таку, що гармонійно вписується у творчі процеси в цьому світі?
Ми не знаємо правильних відповідей, але продовжуємо їх шукати, тому що нам набридло нескінченно фіксувати, як з кожним роком руйнується світ, руйнується довіра, солідарність, віра в людяність у Європі і далі за морями.
Мета кампанії цього року – зрозуміти, що трапилося з колективною уявою і гуманітарними утопіями, які надихали людство протягом останніх десятиліть.
Ми пропонуємо наповнити наші дії і ті простори, які нас оточують, своїми утопіями, мріями і тим, що нам близьке і цінне. Це важливо – показати іншим людям, що світ може бути влаштований по-іншому і варіантів його облаштування – нескінченна безліч, і запросити їх, нас і вас до співтворчості.

Що ми можемо зробити разом?
Дізнаватися й розповідати іншим про тих, хто створював утопії, і про самі утопії. Це можна зробити за допомогою матеріалів, які будуть підготовлені до акції. Організатори обрали всього 10 імен – і будуть раді, якщо ви запропонуєте ще якісь знакові імена і зможете підготувати тексти про них;
Створити свою утопію або антиутопію. 9 листопада ми розпочинаємо конкурс “Береги утопій: гуманістичні утопії 21 століття”, в рамках якого можна написати есе, створити колаж або малюнок, зняти відео, а також зробити щось ще, що не прийшло нам у голову, про утопії та антиутопії – минулі та нинішні, свої та чужі.
Ще ви можете стати координатором конкурсу у своєму регіоні та допомогти нам знайти нових учасників конкурсу;
Проводити просвітницькі та освітні заходи.Ми надамо вам підбірку вправ для проведення занять з посібника “Бауштайн” http://baustein.yhrm.org;
Складати списки матеріалів, статей, книг і фільмів на цю тему – і доповнювати існуючі. А також проводити кінопокази та дискусії з тими фільмами, які вже знайдені;
Ми запрошуємо вас обговорювати цю ініціативу, ваші думки про утопії та гуманізм, про їх місце в сучасності та ін. у спеціальній ЖЖ-спільноті, групах ВКонтакте і Фейсбуці;
Продовжити цей список!

Ви можете приєднатися до існуючих заходів, а також створити свої – і обов’язково розповісти про них нам, щоб ми могли познайомитися з вами і вашими ідеями та написати про вас.

Кожен, хто забажає (як індивідуально, так і в якості учасника будь-якої спільноти):

– Може увійти до числа організаторів кампанії і стати регіональним координатором кампанії,

– Може запитати підтримку (інформаційну, експертну, консультативну та будь-яку іншу, найнесподіванішу),

– Або запропонувати підтримку іншим учасникам.

 
Для цього необхідно написати листа на адресу 9-november@yhrm.org, бажано до 1 листопада (але можна й пізніше!).

З надією на ваші відгуки!
Олександр Друк, Валерія Савченкова, Анастасія Нікітіна, Олена Дудукіна,
Ірина Климова, Артем Марченков, Вітус Медіа.
9-november@yhrm.org

До Організаторів кампанії «Кришталева ніч – ніколи знову» вже увійшли:

Міжнародна молодіжна мережа проти расизму та нетерпимості (YNRI) www.ynri.yhrm.org Міжнародна молодіжна мережа правозахисної освіти і громадянського просвітництва (HRECE) www.hrece.yhrm.org
Європейська мережа UNITED for intercultural action www.unitedagainstracism.org
Міжнародна мережа «Молода Європа» www.youngeurope.org
Міжнародний Молодіжний Правозахисний Рух (МПР) www.yhrm.org


Тиждень «Кришталева Ніч – Ніколи Знову!» У 2011 році реалізується в рамках проекту «Громадські організації на службі суспільству: молодіжні дії проти расизму, націоналізму та ксенофобії, за – права людини і міжкультурний діалог», підтриманого в рамках програми MATRA Міністерства закордонних справ Королівства Нідерланди.