Націоналіст вимагає покарати мера за порушення діючого законодавства.

Націоналіст вимагає покарати мера за порушення діючого законодавства.

11 жовтня 2011 Д.Снєгирьов звернувся з відкритим листом до прокурора Луганської області Бескішного М. та Генерального прокурора України Пшонка В. з вимогою притягнути до відповідальності за перевищення службових повноважень та порушення Закону України « Про місцеве самоврядування» мера м. Луганська С.Кравченко.

У листі йдеться про наступне:

« 16.06.2011 року рішенням Конституційного Суду України № 6-рп/2011 у справі за конституційним зверненням громадянина Костенка Юрія Івановича щодо офіційного тлумачення окремих положень підпунктів 1, 2 пункту 1 Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років» щодо порядку офіційного використання копій Прапора Перемоги» визнано такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), положення абзацу шостого статті 2 Закону України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років» від 20 квітня 2000 року № 1684-III, тобто пункту 3 частини 2 Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років» щодо порядку офіційного використання копій Прапора Перемоги» від 21 квітня 2011 року № 3298-VI.

Також, пунктом 3 результативної частини цього рішення встановлено, що положення абзацу шостого статті 2 Закону України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років» у редакції Закону України від 21 квітня 2011 року № 3298-VI, визнані неконституційними, втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України цього Рішення.

Згідно ст. 23 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” на будинках, де працюють ради та їх виконавчі комітети, піднімається Державний Прапор України.

Відповідно до ч. 3 ст. 24 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” органи місцевого самоврядування та їх посадові особи діють лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією і законами України, та керуються у своїй діяльності Конституцією і законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, а в Автономній Республіці Крим – також нормативно-правовими актами Верховної Ради і Ради міністрів Автономної Республіки Крим, прийнятими у межах їхньої компетенції.

Згідно ч. 1, 2 ст. 8 Конституції України в Україні визнається і діє принцип верховенства права.

Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй.

Частиною 2 статті 19 КУ передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Однак, незважаючи на вищевказані положення Закону та прийняте Конституційним Судом України рішення № 6-рп/2011, Луганська міська рада продовжує в період з 16.06 до 22.06.2011 р. розміщувати копії Прапора Перемоги поруч із Державним Прапором України на адміністративній будівлі, за адресою: м. Луганськ, вул. Коцюбинського, 3 чим порушує положення Конституції України та Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні. Дії Луганської міської ради та її голови С.Кравченко є незаконними та такими, що порушують Закон України « Про місцеве самоврядування» .

Враховуючи вищевикладене, вимагаю

визнати незаконними дії Луганської міської ради з приводу розміщення копій Прапора Перемоги поруч із Державним Прапором України на адміністративній будівлі в період з 16.06. до 22.06. 2011 р, за адресою: м. Луганськ, вул..Коцюбинського ,б. 3 , та притягнути до відповідальності за перевищення службових повноважень згідно норм діючого законодавства України мера м. Луганськ С.Кравченко.»

Коментуючи своє звернення до органів прокуратури з приводу порушення положень Закону України « Про місцеве самоврядування» мером м.Луганська С.Кравченко , Д.Снєгирьов підкреслив наступне:

“ Виконуючи рішення Луганської обласної ради , яке носило антиконституційний , незаконний характер, мер м. Луганська фактично став заручником ситуації, коли партійні , ідеологічні інтереси окремої партії та їх виконання та втілення у життя , стали для нього вищі за норми та положення діючих Законів та Конституції України.

Показовим є той момент , що коментуючи мій позов до Луганського окружного адміністративного суду щодо антиконституційного рішення обласної ради , голова Луганської обласної ради В.Голенко зауважив :” У рішенні обласної Ради немає ні слова про офіційне використання Прапора Перемоги поруч із Державним прапором…І нікого ми не зобов’язували , не змушували.”

Прес-служба БФ « Підтримки Українських ініціатив»