34% миколаївців не будуть відстоювати свої права і свободи

За  наведеними результатами   соцопитувань   ЦАДу, можна зробити висновки, що найбільш затребуваною  допомогою  миколаївцям від громадських організацій залишаються   юридичні послуги, програми з  посилення правових можливостей малозабезпечених громадян та правова освіта.


Більш 2 / 3 жителів міста Миколаєва за останній рік не стикалися з обмеженням своїх цивільних прав і свобод з боку влади. Про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного громадською організацією «Центр аналітичних досліджень».

В ході проведеного дослідження, ряд питань стосувався обмеження громадянських прав та / або свобод з боку влади за останній рік. Так, абсолютна більшість респондентів – 66,8% опитаних заявили, що не стикалися з обмеженням цивільних прав і свобод. Разом з тим, більше іншого миколаївці стикалися з обмеженням: права на соціальне забезпечення (8,6%), права на працю (6,5%), право на охорону здоров’я та медичну допомогу (6%). Інші права і свободи, як вважають опитані, обмежувалися незначно. Наприклад, всього лише 2,9% респондентів відповіли, що за останній рік було порушено їхнє право на підприємницьку та іншу діяльність, 1,9% – право на приватну власність, 1,8% – право на звернення, 1,6% – право на доступ до інформації, 1,3% – свобода переміщення. Також необхідно відзначити, 8,5% респондентів взагалі не змогли відповісти на дане питання.

Разом з цим, незважаючи на те, що більше 66% опитаних відповіли, що не стикалися з порушенням своїх громадянських  прав за останній рік, респондентам було поставлено питання за допомогою чого (якими методами) вони готові будуть відстоювати свої права і свободи, в разі якщо останні, все-таки, будуть порушені. В результаті, вийшла вельми цікава картина.

Близько 34% респондентів відповіли, що не будуть намагатися відстоювати свої права, так як, на їхню думку, це не дасть результатів. Ще 6,3% опитаних, не будуть відстоювати свої права, тому що бояться наслідків. Разом з тим, незважаючи на всю критику судової системи України, 28,7% респондентів (мешканців міста Миколаєва) готові відстоювати свої права саме звертаючись до судів. Слідом за судами йдуть органи влади – 13% опитаних готові шукати захисту саме у них. Тільки 9,9%, в даній ситуації, готові звертатися за допомогою до правоохоронних органів, а 7,8% до засобів масової інформації. Цікавий також і той факт, що відстоювати свої порушені права за допомогою акцій протесту і більш радикальних заходів готові 11% і 5,1% опитаних відповідно.

Дане опитування було проведено з 24 – 30 вересня методом особистого формалізованого інтерв’ю (face to face) за випадковою, репрезентативною, районованій, квотною вибіркою, що відповідає половозрастной структурі дорослого населення міста Миколаєва. Всього в місті було опитано 798 осіб, що становить 0,2% від загальної кількості жителів міста. Помилка репрезентативності дослідження – теоретична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95), становить не більше 2,9%.

Довідка:
Громадська організація «Центр аналітичних досліджень» створена з метою здійснення моніторингу громадської думки шляхом проведення соціологічних моніторингових та інших досліджень.
Тематично область дослідного кола інтересів Центру аналітичних досліджень включає соціально-політичні, соціально-економічні та інші питання.