Угорські українці вшанували пам’ять жертв Голодомору

26 листопада у Будапешті пройшов День пам’яті жертв Голодомору. Захід влаштували Центральний орган національного самоврядування Угорщини (ДОСУУ), національне самоврядування Ференцвароша (ІХ район Будапешта), Товариство української культури в Угорщині (ТУКУ), Центр української культури, освіти й документації за підтримки Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка».

Учасники вшанування, зокрема члени місцевих самоврядувань українців з міст Комарома, Мішкольця, Варпалоти, Будапешта, дипломати посольства України в Будапешті та угорські шанувальники української культури, взяли участь у Святій літургії, яку відправив панотець Ласло Пушкаш у греко-католицькому храмі Св.Флоріана в Буді. Службу Божу доповнив спів солістів Закарпатського народного хору, які підготували чудовий концерт-реквієм.
Відтак у міському парку історичної частини Будапешта неподалік майдану Шандора Петефі відбулося покладання вінків до меморіального знаку жертвам Голодомору. Коротку промову до присутніх виголосила Заступник Президента СКУ і Голова президії Європейського конгресу українців (ЕКУ) п. Ярослава Хортяні та представник Посольства України в Угорщині п. Михайло Юнґер.

У рамках відзначення заходу у Центрі української культури, освіти й документації пройшов щорічний всеугорський конкурс художнього читання українською мовою «Джерело» за участю майже 40 учасників з-поміж учнів угорських шкіл та дорослих.

Василь ПЛОСКІНА