Звернення до депутатів ВРУ: “Скажіть остаточне “ні” полюванню на заповідних територіях!”

Голові Верховної Ради України В.М. Литвину
Депутатам Верховної Ради України

СКАЖІТЬ ОСТАТОЧНЕ “НІ” ПОЛЮВАННЮ НА ЗАПОВІДНИХ ТЕРИТОРІЯХ!

Шановні панове!
15-17 листопада 2011 р. Верховна Рада України у першому читанні слухатиме скандально відомий законопроект депутатів В. Каплієнко, І. Рибакова і В. Камчатного № 8405 від 19.04.2011 р. “Про внесення змін до Закону України “Про природно-заповідний фонд України (щодо екологічного та мисливського туризму)”. Якщо називати речі своїми іменами, – про відновлення полювання на територіях природно-заповідного фонду.
Полювання на заповідних територіях було припинене на початку 2010 р. Законом України “Про внесення змін до Закону України “Про природно-заповідний фонд України”. Ця міра стала необхідною через те, що останні 20 років в Україні діючий контроль за полюванням був відсутній. Це призвело до скорочення більшості мисливських тварин. Наприклад, чисельність кабана, козулі, диких гусок, лосів впала на 30-70 %; катастрофічно знизилася чисельність мисливських видів птахів, особливо качкових та сивкоподібних. І заборона полювання на територіях природно-заповідного фонду приймалася саме для покращення стану їх популяцій. Завдяки ній, у 2010 р. вперше за багато років з відкриттям мисливського сезону водно-болотні птахи не були розлякані та розігнані з особливо охоронюваних територій, і перебували на них в найважчий для себе період року – під час прольоту та зимівлі. Однак за 2 роки такого “періоду спокою” чисельність мисливських тварин в природних резерватах відновитися не встигла – на це потрібно значно більше часу.
Але з осені минулого року розпочалися спроби повернути мисливців на заповідні території. 22 жовтня народні депутати В. Макеєнко та Л. Климов внесли до Верховної Ради законопроект № 7288, спрямований на відкриття полювання в охоронних зонах заповідників і національних парків, антропогенних зонах біосферних заповідників та в заказниках.
Він одержав негативну оцінку першого віце-прем’єра України А. Клюєва, міністра Кабінету Міністрів України А. Толстоухова, міністра охорони природи України М. Злочевського та громадськості, – і невдовзі був відкликаний авторами.
Вже 1 грудня у Верховній Раді був зареєстрований практично такий само законопроект (проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про природно-заповідний фонд України” № 7421 від 02.12.2010 р.). На розгляд його подали народні депутати І. Рибаков, В. Каплієнко, Г. Задирко, М. Комар та В. Камчатний. Він також був негативно оцінений офіційними органами та громадськістю, – і був відкликаний.

І ось – третій захід: 19 квітня В. Каплієнко, І. Рибаков та В. Камчатний зареєстрували проект Закону України “Про внесення змін до Закону України № 8405. Дві перші спроби легалізації полювання автори пояснювали необхідністю “реалізації права Українського народу користуватися природними ресурсами України, зокрема права власності на мисливські тварини”. З третьою, цією спробою, лобісти “врахували думку громадськості”, – і тепер відновлення полювання на територіях природно-заповідного фонду спрямовується “на узгодження політики природоохорони та природокористування”, а саме полювання в тексті законопроекту замінено “мисливським туризмом”, – цікаво, в чому між ними різниця?

Крім такого маскування, у порівнянні із попередніми спробами, автори до нового законопроекту нічого принципово нового не прибавили. Тому доречно згадати, із чим 17 січня 2011 р. звернулися до Голови Верховної Ради у відкритому листі “Ні” полюванню на заповідних територіях!” представники міжнародної громадськості:
“Будь-яке послаблення охоронного режиму територій та об‘єктів природно-заповідного фонду, зокрема, введення полювання, повинно прийматися лише з урахуванням експертних висновків та громадської думки. Вони також не були враховані. Так, без економічного обґрунтування, без експертних висновків, не зважаючи на екологічні вимоги та думку громадськості, “для поповнення бюджету” на заповідних територіях можна не тільки полювання відкрити, а і розпочати рубки лісу, видобуток корисних копалин, забудову котеджами для VIP-осіб!
Природно-заповідний фонд України є національним надбанням народу України і частиною Всесвітньої природної спадщини. Більшість громадян він приваблює не можливістю вбивства тварин задля власного задоволення, а єднанням із природою, можливістю побачити диких тварин у природній обстановці, – таких можливостей стає все менше і менше – у тому числі, і “завдяки” мисливцям. Зараз спілкування з природою можливе лише на територіях природно-заповідного фонду. Але відновиться на них полювання – і тут ця можливість зникне. Мисливці становлять всього декілька відсотків населення, і вони не мають права нав’язувати більшості свої інтереси!”.

Також слід відмітити, що, по-перше, одні положення даного законопроекту суперечать Закону України “Про природно-заповідний фонд”, інші – дублюють його положення (докладніше про це див. на http: http://www.greenkit.net/Members/Pe4eneg/PZF/ListKomEcol.pdf). По-друге, цей законопроект вже отримав негативний висновок ваших колег – Комітету з екологічної політики, природокористування і ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Враховуючи наведене вище, для збереження природно-заповідного фонду України,
просимо Вас не допустити прийняття антиекологічного законопроекту “Про внесення змін до Закону України “Про природно-заповідний фонд України” № 8405 від 19.04.2011 р.!
Природні резервати України займають всього декілька відсотків території України, тоді як різноманітні мисливські господарства – понад вісімдесят відсотків. Залиште хоча б ці декілька відсотків нашій фауні!

З повагою,
Голова Ради ЕкГ “Печеніги” С.О. Шапаренко
Директор Київського Еколого-культурного центру В.Є. Борейко

Див. також
“Ні” полюванню на заповідних територіях!” – звернення 139 представників громадських організацій та окремих громадяни з України, Молдови, Німеччини та Росії від 17.01.11 (https://maidan.org.ua/static/news/2011/1295253442.html).
“Ні” черговій спробі відкрити полювання на заповідних територіях!” – звернення представників громадських організацій та окремих громадяни з України, Німеччини та Росії від 22.05.11 (https://maidan.org.ua/static/news/2011/1306087368.html).