«Мовчазний свідок»: пікет проти міліцейських тортур

Він, як і всі, мав право на життя.

У понеділок, 19 грудня, о 10:00 біля Апеляційного суду м. Києва (вул. Солом’янська, 2-а) відбудеться пікет «Мовчазний свідок» на знак пам’яті про Сергія Карпиленка, закатованого столичною міліцією.  Акція пройде під девізом: «Його вже немає серед нас, але він прийде, щоб захистити себе в суді. Крик душі – голосніше будь-якого звуку». Учасники пікету протестуватимуть проти застосування тортур в стінах української міліції, що  підтверджується численними свідченнями потерпілих (справи студента Ігоря Індила, Сергія Карпиленка, Якова Строгана та ін.). На пікет запрошені відомі правозахисники, родичі потерпілих. Контактний телефон: 066-782-05-35.

Додаткова інформація: Справа Сергія Карпиленка прийняла розголос майже два роки тому.

У грудні 2009 року він був арештований за нібито груповий напад у ботанічному саду. За заявами Сергія, його почали бити вже під час первинного перебування у відділку міліції.

З матеріалів суду відомо, що єдиною підставою його звинувачення є впізнання потерпілої.

При тому, що, за заявою Сергія Карпіленко, на впізнання були представлені різні по статурі люди.
За матеріалами перевірки скарги адвоката відомо, що 07.04.2010 р. Сергій із СІЗО був доставлений до суду, який не відбувся через відсутність потерпілої.
10.04.2010 з СІЗО Карпиленко був доставлений в Міську лікарню швидкої допомоги, де йому були проведено кілька операцій – вирізана селезінка, проведені операції на легенях.

Лікар-хірург пояснив, що за станом травм, вони були отримані за два дні до доставлення його до лікарні. Це збігається зі словами Сергія, що його після суду відвезли до Шевченківського РУ ГУМВС, де його побили п’ятеро людей.
В останні місяці життя Сергій через ослаблений стан в СІЗО захворів на туберкулез.

Карпиленко Сергій Миколайович помер 7 листопада 2011 у віці 27 років. У свідоцтві про смерть даних про причину смерті не вказано.

Застосування тортур в стінах української міліції  підтверджується численними свідченнями потерпілих. Це – і справа студента Ігоря Індило. І справа Сергія Карпиленко, і справа Якова Строгана і багато-багато кричущих випадків, коли співробітники міліції впевнені, що розкриття злочину виправдовує насильство, а прокуратура не знаходить у таких, безумовно, протиправних діях складу злочину.

Під час саміту Україна – ЄС у Києві, учасники акції заявляють, що Конвенція з прав людини є обов’язковим до виконання в Україну документом. Катування в сучасній Україні є неприпустимим її порушенням.

 

Контакт Римма Кравченко 066-782-05-35