Депутати Чернігівської обласної ради висловили бажання бути більш відкритими для виборців

Круглий стіл «Депутати – для громади» пройшов в Чернігівській обласній раді 31 січня 2012 року. Ініціатор заходу Центр Доброчин запропонував для обговорення тему відкритості та прозорості депутатської діяльності, то ж мова велась про способи висвітлення роботи на користь громади та можливості спілкування з виборцями.

Олександр Підгорний, експерт проекту, зазначив, що для будь-якого сучасного суспільства прозорість та підзвітність влади і виборних осіб є питанням беззаперечної актуальності. Вирішення цього питання при однаковому розумінні як владою, так і громадою його складових дозволить більш результативно забезпечувати інтереси місцевих громад та більш ефективно залучати громадян до суспільно корисної діяльності.

За словами першого заступника голови Чернігівської облради Івана Коробки, хоча обласна рада і є відкритою для виборців, проте, рівень висвітлення роботи депутатів в минулому році був недостатній. Зокрема, обмаль інформації про засідання депутатських комісій. Тому було прийнято рішення активізувати інформаційне забезпечення депутатської діяльності.
Наталія Дрозд, керівник Центру «Доброчин», запропонувала в якості одного із способів спілкування з виборцями використовувати сайт «Твій місцевий депутат. Чернігівська область», і депутати активно обговорювали можливості співпраці та механізми наповнення інформацією цього ресурсу.

Микола Рудько, депутат від Соціалістичної партії України, зауважив, що важливо не тільки писати і розміщувати звіти, а більш доречно і вагомо розміщувати позиції депутатів з тих чи інших питань, «щоб спілкування з виборцями не зводилось до змагання у компліментності до нашого народу, не загравати, а відстоювати свою позицію».

В цілому, присутні депутати схвально оцінили пропозицію співпраці щодо висвітлення їх діяльності, за умови дотримання принципу об’єктивності та виключення впливу адмінресурсу. Як застеріг Сергій Шкарлет, депутат-мажоритарник від Партії регіонів, – «Інтернет – ресурс не має перетворитись на засіб з’ясування стосунків між певними політичними силами».

Виступаючі наводили приклади ефективної роботи депутатів на благо громади, зазнаючи, що політична заангажованість при цьому відсутня.
Підсумовуючи, Наталія Дрозд зауважила необхідність подальшої роботи щодо розширення кола користувачів сайту «Твій місцевий депутат. Чернігівська область», а депутати, в свою чергу, висловили бажання бути більш відкритими для виборців та готовність надати інформацію для наповнення сайту.

Підтримка проекту «Депутати для громади», що виконується Центром «Доброчин», була здійснена Фондом Східна Європа в рамках програми «Твій місцевий депутат: моніторинг діяльності депутатів місцевих рад в Україні», що є спільною ініціативою Фонду Східна Європа та Черкаської обласної організації Комітету виборців України і виконується за фінансової підтримки Фонду демократії ООН (UNDEF) та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).