Хмелева PROJECT

Найзагадковіші представники української та білоруської незалежних сцен  —  київська  ДахаБраха та мінські Port Mone — презентують 22 лютого у Києві в Будинок художника щойно записаний спільний альбом. Платівка має назву «Хмелева Project», адже саме у селі Хмелева, на схилах Дністровського каньйону, були створені її перші композиції. Запис було здійснено на Toya Studios у польському місті Лодзь, що надихало не одне покоління митців (зокрема, тут навчались режисери Анджей Вайда та Роман Поланскі, а Девід Лінч знімав свою «Внутрішню імперію»). Допомогли здійснити проект польські друзі АртПоля — фундація Hermetic Garage.

Майже через рік після усамітнення в Хмелевій музиканти зустрілися знову, щоб записати вже цілком осмислений, захопливий і динамічний варіант свого експериментального проекту. Це ще не новий жанр, але вже доволі відсторонений від сучасної музичної реальності світ. «Хмелева Project» є справжньою мистецькою подією на стику музичних ідей, філософських думок і емоцій, здатною показати Європі зовсім інші Україну та Білорусь — глибші, чуттєвіші та цікавіші, ніж ті, уявлення про які зараз переважають у світі.

Київ — 22 лютого, Будинок художника, вул. Артема, 1–5, початок о 19:30

 

Колаборація ця видається дуже природною. Обидві команди користуються незаперечним авторитетом у середовищі незалежних артистів завдяки своїй свободі від будь-яких стереотипів і приголомшливій працьовитості. Обидві вони створюють актуальну музику, що народжується в синтезі ембієнту, психоделіки та слов’янського фольклору, затребувану і у власних країнах, і на престижних світових форумах.
Вадим Куликов, «Коммерсантъ»