“Комітет опору диктатурі” просить ОБСЄ про допомогу

Звернення КОД до ОБСЄ щодо суспільно-політичної ситуації в Україні

 Комітет опору диктатурі, що об’єднує українські опозиційні партії, закликає Організацію з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) невідкладно втрутитись у ситуацію, яка загрожує громадянам України втратою права на чесне та прозоре обрання депутатів парламенту на виборах, що мають відбутися 28 жовтня 2012 року.

Ми вимушені констатувати, що діюча влада на чолі з президентом Януковичем поступово перетворюється на кримінальний синдикат, який фактично тримається на представниках однієї політичної сили, що обіймають ключові посади в державі та переслідують єдину мету – в будь-який спосіб та будь-якими методами утриматися при владі в Україні.

Ми звертаємо увагу ОБСЄ на те, що режимом Януковича, який вже фактично знищив незалежне судочинство та суттєво обмежив конституційні права і свободи громадян в Україні, – цинічно втілюється план, що передбачає недопущення до виборчого процесу опозиційних та незалежних від цієї влади кандидатів у депутати Верховної Ради України. Головним інструментом реалізації цього плану є використання правоохоронної системи у боротьбі з політичними опонентами, порушення «кримінальних справ» проти осіб, які мають довіру громадян та становлять потенційну загрозу кандидатам від партії влади, або можуть підтримати опозиційних кандидатів.

Останні події засвідчують, що коли за гратами вже перебувають лідери політичних сил, що разом отримали більшість на останніх парламентських виборах (2007 року) – Юлія Тимошенко та Юрій Луценко, – з методами усунення інших опозиціонерів режим Януковича взагалі рахуватися не буде.

Ми нагадуємо, що сьогодні низка опозиційних політичних діячів вимушено знаходиться у закордонному вигнанні, продовжується переслідування екс-губернатора Харківської області Арсена Авакова та екс-віце-губернатора Миколаївської області Аркадія Корнацького. Тиск на представників опозиції набуває системного характеру.

Комітет опору диктатурі закликає ОБСЄ вжити усіх необхідних дипломатичних заходів, щоб захистити право громадян України на чесні демократичні вибори, задіяти міжнародні структури до моніторингу ситуації в Україні вже зараз – на етапі активних передвиборчих маніпуляцій з боку діючої влади.

Комітет опору диктатурі вважає, що без невідкладного втручання міжнародних моніторингових структур, режим Януковича зможе цинічно реалізувати свій сценарій і не допустити до виборів абсолютну більшість опозиційних кандидатів, без яких проведення виборів до вищого законодавчого органу України перетвориться на відвертий фарс, закінчиться дискредитацією принципів демократії та парламентаризму, і остаточним оформленням авторитаризму.