Одноруке хабарництво

Днями в Херсоні відбулася подія, яку не залишили без уваги ані місцеві ЗМІ, ані навіть національні – під час отримання хабаря було затримано голову апеляційного суду.

Розмов навколо цієї історії багато, адже А.Іваніщук справді фігура одіозна, про нього неодноразово писали в негативному світлі, саме його звинувачують у  тому, що кілька років тому біля будинку адмінсуду людина вчинила самоспалення.

Звісно, у багатьох тепер є підстави радіти.

Але… Чим насправді є ця історія: боротьбою з корупцією чи персональною розбіркою? Чому у наскрізь корумповіній судовій системі впродовж років змогли знайти аж двох “колядників”? Є над чим замислитися…

Тому Майдан-Інформ пропонує усім, хто справді прагне подолання корупції як системного явища, а не помсти окремим негідникам, спробувати разом відповісти на такі питання:

– які в наших судах “тарифи” на приняття потрібних рішень? а законних?
– хто був той сміливець, який брав участь в операції в якості того, хто давав хабар?
– чому оголосивши відпочатку розмір хабаря у 100 тис.дол. прес-служби правоохоронних органів поспішно стали коригувати порядок  цифр в менший бік?
– хто взагалі ті люди, хто “заносить” аж персонально голові суду?
– якою могла бути справа, щоб “тариф” на залишення без розгляду сягав 100 тис.дол.?
– чому справи такого рівню, що дійшли вже до апеляції, залишаються поза увагою ЗМІ?

Отут  йдеться про початок спроби проаналізувати ситуацію. Але головний акцент залишається на особі Іваніщука. Але хіба справа в ньому?

Acerca de Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.