Ультраправі у Харкові підіграли Табачнику. Свобода відхрещується.

15 лютого 2012 року харківський осередок Незалежної студентської профспілки “Пряма дія” вирішив організувати студентське обговорення розробленого Міністерством освіти, науки, молоді та спорту і зареєстрованого Кабінетом Міністрів у Верховній Раді законопроекту “Про вищу освіту”, проти якого “Пряма дія” разом з Фундацією регіональних ініціатив, Українською асоціацією студенстького самоврядування та Громадянським рухом “Відсіч” вже понад рік веде системну та виснажливу боротьбу в рамках кампанії “Проти деградації освіти”.

Зустріч із студентами Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна і Харківського національного університету будівництва та архітектури призначили біля станції метро “Університет”. На неї від “Прямої дії” пішло четверо активістів (три дівчини і один хлопець). Однак ніякого обговорення не відбулось. Як розповідають активісти “Прямої дії”, до метро підійшли близько 50 членів ВО “Свобода”, ульраправої організації “Патріот України” та ще однієї “патріотичної” організації з “ісконна українською” (майже трипільською) назвою “Kharkiv City Patriots”. Мети своєї “патріоти” не приховували – “прийшли накривати антифу”. Далі “накривачі” розділилися на дві групи. Одна оточила “прямодійців”, ставлячи їм як питання про законопроект, так і висловлюючи претензі
до активістів профспілки, що ті брали участь в антифашистському марші 19 січня. Друга група почала чіплятися до студентів, і ті розійшлися, побачивши, що някого обговорення вже не буде. Все це супроводжувалося погрозами фізичного насилля вбік ініціаторів зборів, яких “патріоти” потім завели до найближчого кафе й ідеологічне обробляли дві години.

ВО “Свобода” на своєму офіційному сайті заперечила участь своїх членів у вищеописаних подіях. На сайтах “Патріоту України” та спорідненої з ПУ “Соціал-національної асамблеї” ні підтвердження, ні заперечення участі їх членів в провокативних діях немає. Сайт “Kharkiv City Patriots” припинив своє існування, а останні дописи у їх групі на http://www.lastfm.ru/ датовані липнем 2011 року.

Нагадаємо, що рік тому, 28 лютого 2011 року, у Києві ВО “Свобода” і “Соціал-національна асамблея”, назвавшись неіснуючою мережею “Український студент” (ця організація заявила про своє існування безпосередньо на акції 28.02.2011 і ні до того, ні після того в студентському середовищі жодної активності не проявляла) спробували спаскудити чергову студентську акцію протесту в рамках кампанії “Проти деградації освіти”, прийшовши на неї меншою (і великою мірою не зовсім студентською за віком) купкою з гаслами проти тих, хто виступав проти законопроекту нібито нелюбого свободівцям і соціал-націоналістам Табачника, пролемонструвавши при цьому повне незнання проблем вищої освіти, проти яких вони нібито пройшли протестувати. А після акції ультраправі здійснили напад на кількох активістів “Прямої дії”, коли ті поверталися на навчання (свою участь у провокації 28 лютого “Свобода” з огляду на незаперечні фото- та відеодокази не заперечує і навіть хизується нею, хоча це хизування коштувало партії втрати багатьох прихильників з числа учасників кампанії  “Проти деградації освіти” правих поглядів). А 12 жовтня 2010 року купка ультраправих прийшла також на чужу (організовану Фундацією регіональних ініціатив та “Прямою дією”) акцію протесту проти платних послуг з провокативними гаслами антисемітського змісту. Причому гасла малювали безпосередньо перед самою акцією на лавках у парку, що свідчить про вже усталену серед українських ультраправих звичку паразитувати на чужій праці замість того, щоб вести копітку роботу з людьми та витрачати зусилля на підготовку й організацію акцій.