Близько мільйона громадян перебувають у місцях несвободи

Держава щороку утримує в місцях несвободи близько мільйона громадян, що дорівнює населенню Волинської області чи міста Дніпропетровськ. Про це заявили представники Харківського інституту соціальних досліджень 6 березня на прес-конференції в Києві. Відповідне дослідження підтримала програма “Верховенство права” Міжнародного фонду “Відродження”.

Місцями несвободи в Україні є не тільки установи пенітенціарної системи та міліції, а й заклади, які належать Міністерству охорони здоров’я, Міністерству освіти й науки, молоді та спорту, Міністерству соціальної політики тощо. Таким чином, місцем несвободи експерти називають не тільки в’язницю чи слідчий ізолятор, а і психоневрологічний інтернат, психіатричну лікарню, будинок дитини, школу-інтернат, пункт тримання мігрантів і навіть військову частину.

На сьогодні кількість місць несвободи становить близько 5,5 тисяч. Скорочувати кількість таких закладів держава не збирається.

Водночас, як зауважили фахівці, багато місць несвободи не вважаються такими в Україні й це веде до зловживань. Існують заклади, куди кожен може потрапити, але не зможе вийти, адже щоб помістити туди людину, не потрібен судовий контроль чи участь захисника. Часто люди, що потрапили в ці заклади, не мають доступу до медичної та юридичної допомоги, інформації, належних програм реабілітації, адаптації та соціалізації. Людина може залишатися в стаціонарних закладах усе життя, бо її будуть переводити з одного в інший.

Виходом з ситуації, на думку експертів, міг би стати ефективний державний і громадський контроль за діяльністю місць несвободи. Але журналістські розслідування та візити незалежних спостерігачів показали, що держава до своїх обов’язків ставиться формально. Громадськість же зазвичай не має доступу до подібних установ. Фактично Україна не дотримується зобов’язань, які взяла при ратифікації Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти тортур, а становище сотень тисяч людей у місцях несвободи в Україні залишається вкрай складним.

Дослідники сподіваються, що оприлюднення списку місць несвободи допоможе прискорити розробку та впровадження оптимальної моделі громадського контролю в Україні. Адже це дозволить скоротити ризики жорстокого поводження в таких місцях.

 

Харківський інститут соціальних досліджень
Андрій Черноусов
097 104 38 02