Микола Рябчук: Терновий берег

Два польських містечка — Тарнобжеґ і Сандомєж — розташовані зовсім поряд на березі Вісли. А проте більшу частину історії вони належали до різних воєводств і навіть імперій.

Сандомєж — славетніший. Тут урядували королі, засідали архієпископи, його пам’ятки приваблюють юрби туристів.

А нещодавно місто прославилося ще й завдяки знятому тут серіалові “Отець Матеуш” — рімейкові італійського “Дона Матео”, такoго собі новочасного отця Брауна, що розплутує кримінальні історії.

— У Сандомєжі за всю історію не було стільки вбивств, як у кільканадцяти серіях фільму, — сміється товариш.

Він родом із Тарнобжеґа і до сусідів, схоже, ставиться з іронією. Його місто — теж старовинне, але від тої старовини залишились окрушини. А прославився Тарнобжеґ копальнями сірки, що в останні десятиліття зробилися нерентабельними.

Товаришеві батьки працювали на сірчаному комбінаті. А він навчався в палаці Тарновських, де містилася школа. Тепер там відкрили музей і товариш натхненно розповідає мені про його господарів — так, ніби вони були його вчителями чи родичами. Останній Тарновський загинув під час пожежі, коли завалився сволок у бібліотеці, з якої він виносив книжки.

— Тарновські були великими коронними гетьманами. Вони заснували, крім Тарнобжеґа, Тарнув, Тарноґруд і Тарнопуль.

— Тернопіль, — уточнюю я.

Хоча знаю, що раз вони були Тарновськими, а не Тернівськими, то не могли заснувати ані Тернополя, ані Терніва, ані Тернограда, ані Тернобрега.

Просто вже кортить мати еліту, здатну рятувати книжки в бібліотеці, а не власні шкури за яким-небудь межигірським парканом чи депутатським імунітетом. Щоб не було так соромно перед сусіднім заможнішим Сандомєжом.

Газета по-українськи