Прес-анонс: Врятуємо Карпати від забудови малими ГЕС! (Прес-конференція та акція у Львові)

У Львові 14 березня 2012 року о 12:15 у приміщенні прес-клубу (проспект Тараса Шевченка, 11, м. Львів) відбудеться прес-конференція, присвячена проблемі масового будівництва в Карпатському регіоні малих гідроелектростанцій.

Що чекає Карпатську природу в разі спорудження запланованої мережі гідроелектростанцій? Як це вплине на туристичну привабливість Карпат та якість життя горян? Як місцевим жителям Карпат подолати цю незгоду із будівництвом малих ГЕС у ситуації, коли влада та бізнес вперто ігнорує їхню думку?

На ці та інші питання прозвучать відповіді від організаторів прес-конференції, а також відбудеться показ відеоролика будівництва в Карпатах та фотовиставка, які красномовно промовлятимуть про критичну ситуацію, що склалася в нашій західній перлині – Карпатах.

У заході візьмуть участь:
Наталія Шпег – юрисконсульт Міжнародної благодійної організації «Екологія – Право – Людина» (ЕПЛ);
Анатолій Павелко – юрист Громадської організації «Бюро екологічних розслідувань» (БЕР);
Ігор Горбань, к. б. н., експерт WWF Дунайсько-Карпатської Програми
Тарас Білошицький – президент Громадської організації туристсько-спортивного клубу «Манівці»;
Фрідріх Єфімовський – голова Львівської міської громадської організації «Чистим плаєм»;
Ярослав Ільчишин – представник Громадської екологічної організації «Екопоступ».

14 березня 2012 року о 13.15 поблизу приміщення Львівської обласної державної адміністрації (вул. Винниченка, 16-18) відбудеться акція за участю учасників громадської кампанії «Збережемо Карпати від забудови малими ГЕС» туристів, екологів та усіх небайдужих громадян. Під час заходу львів’ян та журналістів інформуватимуть про проблему. Гості акції зможуть самотужки переконатись, чи можна сплавлятися на човнах там, де більше немає річки.

14 березня – це Міжнародний День боротьби проти гребель, за річки, за воду і життя. У цей день по всій Україні (в Києві, Харкові, Тернополі, Ужгороді, Верховині, Чернівцях) та навіть в Росії (Москва) пройдуть акції, прес-конференції та інші заходи, спрямовані на привернення уваги до цієї проблеми, пошуку шляхів збереження Карпат.

Приєднуйтесь до нас! Не будьте байдужими! Збережемо Карпати від забудови малими ГЕС разом! Збережемо Карпати для наших дітей!

За додатковими питаннями з приводу прес-конференції звертайтесь: (032) 225-76-82; (067) 679-02-44 Наталія Шпег, ЕПЛ.
За додатковими питаннями з приводу акції звертайтесь: 0979185132 Тарас Білошицький, тур-клуб «Манівці».
Довідка:14 березня – день боротьби проти загат на річках. Цей день започаткований у 1997 р. з метою об’єднання зусиль людей всього світу в боротьбі проти гребель, а також здійснення просвітництва щодо впливу гребель на річкові екосистеми. 11-14 березня 1997 р. у м. Куритиба (Бразилія) відбулася 1-а Міжнародна зустріч людей, що потерпають від гребель, головною метою якої було посилення міжнародного руху проти гребель.

Заходи 14 березня є урочистим відкриттям всеукраїнської громадської кампанії проти будівництва 550 малих ГЕС у Карпатах. Спорудження такої кількості ГЕС, на думку активістів і науковців, є надзвичайно великою загрозою, яка принесе загибель багатьом рідкісним видам рослин і тварин (передусім – риб) у Карпатах, знищить гірські краєвиди, назавжди підірве неповторну туристичну привабливість всього карпатського регіону і погіршить життя місцевого населення. Попри протести горян, ідея будівництва ГЕС проштовхується на високому рівні. Організатори акцій 14 березня називають цю загрозу «Екологічною проблемою №1».
Додаткова інформація про кампанію «Збережемо Карпати від забудови малими ГЕС»: www.pryroda.in.ua/miniges

1 Comment

  1. Я теж підтримую будівництво мікро-міні-ГЕС. Підхід треба науковий до кожної станції. Де можна, а де не варто. Із забором незначного об”єму води з русла. Дереваційні – справді кращий варіант. Труби можна “озеленити”(закопати тощо), щоб не псували пейзажі.
    Але в нас хочуть збудувати все зразу і за 10 грн. А збереження природи в техногенних зонах – дуже недешева справа. Нащо копати і ховати труби? Їх можна просто кинути на поверхні. А навіщо проводити екодослідження? Заплатили гроші в бюджет, контролюючі органи і певні кишені. От і готові результати дослідження.
    А горланити “весь тех.прогрес – зло” найпростіше. ГЕС погано, АЕС ще гірше, ТЕС – жахливо, ВЕС – рубають птахів, змінюють вітри, блимають на мізки і шумлять, Сонячні ЕС – займають великі площі(де все гине в тіні), спотворюють ефекти поглинання і відбивання сонячного випромінювання.Бла…Бла…Бла…
    Сісти на ровер і крутити педалі… Як транспорт і як генератор.
    Хто на це погодиться?
    Треба з розумом вибрати шляхи.
    Може й холодний ядерний синтез незабаром врятує планету. Було б чудово мати дешеву-халявну енергію. Та всерівно хтось захоче продати іншим цю халяву…
    Людина=жадібність=найстрашніший звір на Землі…

Los comentarios están cerrados.