Безпека АЕС: Балога роздмухує інформаційну пожежу

Міністр надзвичайних ситуацій заявляє – всі 15 діючих енергоблоків атомних станцій у випадку пожежі є вразливими. В «Енергоатомі» здивовані заявами Віктора Балоги.

На українських АЕС системи пожежної автоматики застаріли і не гарантують безпеки, а замовчувати проблеми пожежної безпеки на діючих атомних електростанціях України – безвідповідально. У цьому впевнений міністр МНС Віктор Балога. Він каже, що написав відкритий лист міністрові енергетики та вугільної промисловості Юрію Бойку з проханням втрутитися в ситуацію, аби винести це питання у публічну площину. Водночас, в «Енергоатомі» з подивом сприймають такі заяви. Як зауважила в коментарі DW речниця «Енергоатома» Наталка Прудка, за п’ять останніх років жодної пожежі на АЕС не було. За її словами, питання пожежної безпеки контролюється, й здійснено чимало заходів, аби покращити рівень захисту.

Балога днями сказав журналістам, що компанія “Енергоатом” викреслила протипожежні заходи на атомних електростанціях із переліку пріоритетних через брак грошей. Міністр пояснює, що всю пожежну автоматику, встановлену на АЕС, проектували і монтували за радянської влади, що обладнання застаріле і його давно не виробляють. Балога додає, що ця техніка не сертифікована за українським законодавством і тому не може застосовуватися на АЕС.

Грошей таки замало

Тим часом в «Енергоатомі» стверджують, що на підвищення рівня пожежної безпеки атомних станцій України минулого року витратили понад сто мільйонів гривень, що на 67 відсотків більше, ніж у 2010 році. Втім, Прудка взнає, що коштів на все не вистачає, більша частина все ж йде на підвищення ядерної безпеки енергоблоків: «Якщо порівняти з теплоелектростанціями, ми продаємо електроенергію за тарифом утричі нижчим, є дефіцит коштів».

Експерт енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко наголошує, що інформацією від МНС не можна нехтувати, слід провести незалежну перевірку. Водночас, експерт припускає, що заява Балоги може бути пов’язана не лише з занепокоєністю станом безпеки АЕС. «Не виключено, що відомство може мати певну заангажованість, пов’язану з комерційними угодами», сказав Омельченко у розмові з Deutsche Welle.

Боротьба за крісла?

На думку експертки з енергетичної та ядерної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Ольги Кошарної, така заява міністра пов’язана з можливим об’єднанням міністерств, з боротьбою за крісла. Експертка переконана, що чиновник такого рівня не має права «лякати людей спекулятивними заявами». Кошарна нагадує, що в Україні проводили спільно з ЄС комплексну перевірку станцій, в тому числі й щодо пожеж, робили стрес-тести. «Жодних проблем у пожежній безпеці не виявили, цей звіт надсилали й до Єврокомісії, були й експерти МАГАТЕ на Південно-Українській атомній станції», – зауважує Ольга Кошарна.

1 Comment

  1. ПРОШЛОЇ НЕ ДІЛІ БУВ ВИБУХ НА ХМЕЛЬНИЦЬКІЙ АС. ЇХАЛИ ТУТИ ПОЖАРНИКИ З ІНШИХ ОБЛАСТЕЙ – ВСЕ ЗАМОВЧУЄТЬСЯ! ПУТІН ХОЧЕ ДОБУДУВАТИ ТАМ ЩЕ ДВА РЕАКТОРИ. ПЕРЕД ВЗРИВОМ НА ЧС КОЛЕГА ЄВРЕЙКА КАЗАЛА НАМ :” УКРАЇНА В МІШКУ ВАС ЛИШИЛОСЬ ТІЛЬКИ ЗАВЯЗАТИ МІШОК ЩОБ УСІХ РАДІАЦІЄЮ ПРИБИТИ ВИНИЩИТИ” ЦЕ МРІЯ СТРАШНОГО ПУТІНА”

Los comentarios están cerrados.