Звернення глав Церков до Президента України В.Ф.Януковича з проханням помилувати Ю.В.Тимошенко

Високодостойному  Панові

Вікторові Януковичу,

Президентові України

 

Високодостойний Пане Президенте!

До нас, предстоятелів християнських Церков, надходять численні прохання сприяти виправленню випадків застосування вибіркового правосуддя в нашій Державі.

Церква не втручається у державні справи, в тому числі судові. Разом з тим обов’язок Церкви – закликати до прощення, милосердя і любові до ближнього.

Переконані, що виявом цих, Богом заповіданих чеснот, стало би, зокрема, помилування Ю.В.Тимошенко та звільнення її від подальшого покарання.

У зв’язку з цим просимо Вас, високодостойний пане Президенте:

  • змінити Положення про порядок здійснення помилування (затверджене Указом Президента України № 902/2010 від 19 вересня 2010 року) та закріпити право клопотати про помилування не лише за засудженою особою, але й надати це право родичам або іншим громадянам, які мають відповідний суспільний авторитет і визнання – за прикладом визначеного у  законодавстві права клопотати про взяття підозрюваних на поруки. Зміна даного положення в умовах ще недосконалої судової системи в нашій Державі та в часи проведення судової реформи дасть Вам можливість виправляти помилки правосуддя;
  • задовольнити це клопотання і своїм рішенням помилувати Юлію Володимирівну Тимошенко, повністю звільнивши її від відбуття покарання;
  • використати надані Вам Конституцією України повноваження для термінової реалізації радикальних і ґрунтовних перемін у сфері державної політики щодо дотримання прав і свобод в українському суспільстві, зокрема в частині судочинства.

«Блаженні милостиві, бо вони помилувані будуть» (Мф. 5:7). «Все, чого бажаєте, щоб вам робили люди, так і ви робіть їм, – бо в цьому закон і пророки» (Мф. 7:12). «Будьте милосердні, як і Отець ваш милосердний є… Прощайте, і прощені будете» (Лк. 6:36-37).

Нехай ці слова Євангелія надихнуть Вас на прийняття вірного рішення.

Закликаємо на Вас Боже благословення!

  • Патріарх Філарет, предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату;
  • Святослав, Верховний Архієпископ Києво-Галицький Української Греко-Католицької Церкви;
  • Єпископ Маркіян Трофим’як, керуючий справами Римсько-Католицької Церкви;
  • В’ячеслав Нестерук, президент Всеукраїнського союзу об’єднань євангельських християн-баптистів;
  • Михайло Паночко, голова Всеукраїнського союзу церков християн віри євангельської – п’ятидесятників;
  • Митрополит Мефодій, предстоятель Української Автокефальної Православної Церкви;
  • Леонід Падун, старший єпископ Української Християнської Євангельської Церкви.