ГР “Відсіч”: Відчуй №2450 на своїй шкурі

Незважаючи на протести громадскості, влада не хоче забути про проект Закону № 2450 “Про порядок організації і проведення мирних заходів”, який, на думку експертів, все ще містить  антиконституційні норми.

16 травня ГР “Відсіч” провів театралізовану акцію протесту із вимогою не виносити на голосування цей законопроект.

Активісти спроектували майбутнє, яке чекає на українців, які виходитимуть на мирні зібрання, аби відстояти свої права. Якщо документ буде прийнято, влада зможе регулювати протести, як погонич, який регулює рух запряжених у фіру волів, вказуючи їм, куди можна рухатись, тобто де і коли протестувати. За словами організаторів акції, ярмо на шиї активістів та удари батога в симоволічній формі демонстрували суть законопроекту №2450

15 березня 2012 року документ було відправлено на доопрацювання. До цього процесу було залучено представники громадських організацій. Рекомендації Венеціанської комісії були враховані, проте все одно залишино сумнівні поправки. Поправка до Кодексу про адміністративні правопорушення, а саме ст. 185-1, яка дозволяє міліції затримувати учасників зібрань за, як твердять правозахисники, абстрактне “порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів”. Також найбільшу суперечку викликало положення про терміни повідомлення. Якщо сьогодні українці повідомляють владу у будь-який час і лише для того, аби вона охороняла громадян, то Апарат Президента, Міністерство Юстиції і МВС лобіювали положення про 2 дні, за яких необхідно попередити владу про мирне зібрання. З урахуванням вихідних фактично виходить 4-х денний термін, а інколи і 5-ти денний, що унеможливить оперативну реакцію суспільства на сумнівні або незаконні рішення влади. Якраз ці терміни подачі заявки стали причиною нинішніх протестів громадскості.

Володимир ЧЕМЕРИС, член правління Інституту “Республіка”, стверджує, за останні два роки ситуація з реалізацією прав українців на мирні зібрання погіршилась. Часто-густо влада втручається через суд, аби заборони громадянам протестувати. Так, наприклад, 2011 року українські суди задовольнили 90% позовів місцевих органів влади про заборону мітингів, а в Києві цей показник сягає цілих 100%. “Згідно аналізу правозахисників, всі ці заборони – безпідставні. Міліція сьогодні – це сторожеві пси влади.  Саме тому необхідно вносити зміни до Закону “Про міліцію”” – каже правозахисник.

Пан Чемерис вказує на те, що “проти організаторів протестів порушують кримінальні справи. Зараз під слідством знаходяться учасники Податкового майдану. Останній крищучий факт тиску міліції – порушення кримінальної справи проти очільника 3-тисячного протесту на вокзалі ст. Новоолексіївка, Херсонської області”. Нагадаємо, жителі цієї області і деяких районів АР Крим виступили проти перетворення станції в транзитну зону. Якби кількість зупинок в Новоолексіївці було скорочено, це означало, за словами жителів області, економічну катастрофу для населення, оскільки саме туристи – це одне з небагатьох джерел доходу тамтешніх громадян.

Проект Закону №2450 є в попередньому порядку денному Погоджувальної ради, яка засідатиме 21 травня

Ініційований урядом Юлії Тимошенко законопроект №2450 декілька разів відкладався, оскільки він спричиняв низку громадських протестів.

Тим часом на Хрещатику кореспондент Майдану запитав перехожих, на скільки важливо для Вас реалізація права на мирні зібрання і чи доводилось Вам відстоювати Ваші права на мітингах?

Ми запрошуємо Вас, шановні Читачі, на цій сторінці ділитись своїми успішним або, можливо, неуспішним досвідом відстоювання своїх прав шляхом мирних зібрань.

Микола МИРНИЙ