Укрдержреєстр за кермом катка Янукович

Воїни-переможці спочатку перемагають,
а тоді вступають в битву
Сунь Цзи

Якщо шулера погоджуються грати чесно, то значить вони придумали нові шляхи обману. Саме над цим варто було думати опозиціонерам, які підтримали новий виборчий закон і бравурно заявляли, про те, що він унеможливить фальсифікації.

На жаль, існує безліч способів створити нерівні і необ’єктивні умови проведення виборів, за яких навіть чесне голосування не може зробити їх чесними.

Затиснуті Заходом регіонали чудово розуміють, що відверті фальсифікації в стилі 2004-го зроблять їх невиїзними. Отже їхня стратегія повинна полягати в тому, щоб забезпечити собі необхідний рейтинг до виборів всіма можливими способами.

Частково про це вже подбали у вигляді соціальних ініціатив президента та бюджетних субвенцій. Про конкурентів теж подбали: Тимошенко і Луценко в тюрмі, інші без ресурсів або без рейтингу.

Залишилось, ще убезпечити себе від несподіваних учасників виборів, які завдають шкоди рейтингу і піднімають незручні питання. І тут на допомогу прийшов Укрдержреєстр.

Через реєстраційні процедури в Україні можна створити проблему будь-якій партії чи громадській організації.

На жаль, в радянських традиціях Мінюст зберігає право контролювати статутну діяльність громадських об’єднань. Тому в разі потреби представники Мінюсту або Укрдержреєстру можуть навідатись в будь-яку партію і перевірити, наскільки ретельно там дбають про дотримання статуту.

Фактично, проведення перевірки завжди буде мати проблемні наслідки, незважаючи на порядок і якість документів всередині. Таким чином, Укрдержреєстр, на якому більшість реєстраційних процедур, це додатковий каток Януковича по знищенню конкурентів.

Нещодавно каток завів мотор і поїхав на новостворену партію Демократичний Альянс. Проблеми в стосунках між реєстратором та політичної партією не виникали доти, доки під “Нафтогазом” не почалися протести з приводу корупції.

Як відомо, існує тісний зв’язок між “вишками Бойка”, які купив “Нафтогаз”, вертолітним майданчиком Януковича, який будують ті ж фірми, і керівником Укрдержреєстру Леонідом Єфименком, якого призначає президент.

Коротка передісторія полягає в тому, що у лютому партія внесла зміни до статуту, необхідні для отримання довідки про неприбутковість. Однак, в Укрдержреєстрі вирішили відверто ігнорувати зазначені зміни і не надавали відповіді.

Демократичний Альянс звернувся зі скаргою до міністра юстиції, і незабаром прийшлавідповідь. У ній зазначалось, що зміни не можуть бути прийняті, оскільки були порушення статуту, і що Укрдержреєстр готує документи до суду на ліквідацію партії.

Причиною ліквідації зазначили відсутність необхідної кількості осередків в реєстрі.

Історія почала розвиватись інакше після того, як партія опублікувала свідоцтва всіх своїх осередків і звернулась до суду. В службі реєстрації вирішили терміново виправляти ситуацію.

Керівник відомства поспішно скасував попередні рішення і запевнив, що більше проблем не існує. Однак, насправді виявилось, що причиною скасування рішень була помилковість і службова недбалість, яка мала місце в процесі їх підготовки.

Леонід Єфименко поспішив скасувати ці рішення, щоб захистити себе і своїх працівників від відповідальності. Натомість, каток вирішив продовжувати свій наїзд, але на цей раз, згідно всіх правил і процедур.

У зв’язку з чим, регіональні управління Мінюсту почали перевірку документів більшості партійних осередків. За інформацією, яка надходить з регіонів, в деяких областях планують перевіряти навіть членські заяви та встановлювати правдивість підписів.

Наразі невідомо, на які результати хоче вийти Укрдержреєстр, але точно зрозуміло, що його працівники мусять знайти помилки і порушення, бо тільки так можна буде виправдати попередні рішення.

Зрештою, вони мають втілити ілюзію Банкової, що з ліквідацією Демократичного Альянсу біля стін “Нафтогазу” стане тихіше.

Каток Укрдержреєстру – це тільки один із безлічі інструментів роботи проти опонентів Януковича. На Банковій вже зрозуміли, що наглі грубі розправи створюють ризик для їх добробуту, який напряму залежить від кіпрських та ліхтенштейнських фірм.

Тому “нова техніка” покликана давити опонентів м’яко і без зайвого галасу. Обіцяючи чесні вибори і Янукович, і Клюєв можуть бути абсолютно щирими щодо чесності 28 жовтня, питання тільки в тому чи буде за кого голосувати в цей день?

Віктор Андрусів, кандидат політичних наук, Демократичний Альянс, для УП

http://www.pravda.com.ua/columns/2012/05/23/6965125/