Відважитись на нові переміни

«Відважитись на нові переміни» – під цим гаслом 16-20 травня в німецькому м. Маннгайм відбувся конгрес католицьких мирян, метою якого було переосмислення значення християнської віри для подолання численних викликів та проблем сучасності.

Понад 80 тисяч учасників, в рамках різноманітних тематичних заходів, намагалися знайти відповіді як краще реалізувати свою віру у світі сьогодення, як перемінити страх у надію, як мужньо йти вперед міняючи своє оточення на більш справедливе і відкрите для Бога.

Особлива увага була присвячена антропогенно спричиненим наслідкам кліматичних змін та іншим численним проблемам природного довкілля як виклику для християнської віри, а також дослідженню питання автентичного внеску християн для подолання екологічної кризи. Зокрема, в рамках католицького форуму відбулася панельна дискусія на тему «Кліматичні проблеми торкаються нас усіх! – Відповідальність за створіння – спільна відповідальність», основними диспутантами якої стали п. Марія Луїза Дьотт, голова Федерального союзу католицьких підприємців Німеччини, п. Бербел Гьон, заступник фракції «Союз 90 – Зелені», парламенту Німеччини, п. Пірмін Шпігель, головний керуючий директор благодійної організації Мізеріор та д-р Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології.

Ключовим висновком даної дискусії стала констатація того, що з християнської віри в Бога Творця та Спасителя випливає обов’язок бережливого ставлення до Його створіння – природи і, що цей обов’язок є безпосередньо пов’язаний з обов’язком піклування про благо ближнього, справедливий суспільний порядок та добробут майбутніх поколінь. Рівно ж було висловлено переконання, що завдяки здійсненню християнської віри, на основі відповідального використання отриманих від Бога дарів природи, можна ефективно протиставитись глобальній екологічній кризі і осягнути вагомі позитивні зміни у навколишньому середовищі.

Окремої уваги заслуговує те, що в рамках католицького конгресу не тільки говорили про християнську відповідальність за природне довкілля, але намагались здійснювати її вже «тут і зараз» … Організація численних заходів під час конгресу відбувалась згідно критеріїв «зеленого офісу». При реєстрації кожен мав нагоду зробити благодійну жертву на благо збереження та відновлення природного довкілля. Щоб відмовитись від власного авто учасники конгресу отримали проїзний білет на всі види громадського транспорту, а також мали нагоду використовувати велосипеди, які можна було позичити на спеціальних велостанціях. Організатори категорично відмовились від використання одноразового посуду, а сміття буде посортоване і повторно перероблене. Для того, щоб зробити форум «кліматично нейтральним», негативний вплив на природу, використаних на його організацію ресурсів, буде компенсовано відповідними заходами, направленими на її відновлення, як наприклад посадка лісу та інвестиції у розвиток відновлювальних джерел енергії.

Вражаючими і достойними наслідування були не тільки німецький порядок та послідовність, зокрема у екологічному вченні та практиці, але, в особливий спосіб, також і розуміння держави щодо вагомості внеску Церкви для суспільно-політичного діалогу та ролі християн для вирішення різноманітних викликів і проблем сучасності, що підтверджує участь у форумі багатьох промінентних німецьких політиків та представників влади, на чолі з бундесканцлером п. Ангелою Меркель.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології