Захисники української мови прикрасили паркан біля ВР антиПР-ними листівками

Близько 70-80 людей (в основному молодого віку) прийшли сьогодні до Верховної Ради з вимогами не включати до порядку денного законопроект “Про засади державної мовної політики”, розроблений відомим депутатом-українофобом Вадимом Колесніченком. Ініціатори акції (Громадянський рух “Відсіч”) назвали її попереджувальним протестним флеш-мобом.

Протестувальники, більшість з яких належали до відомих багатьом громадянським активістам організацій (“Відсіч”, “Простір свободи”, Фундація регіональних ініціатив, УНА-УНСО, “Остання барикада”, Молодіжний націоналістичний конгрес”, Спілка української молоді, “Не будь байдужим!”, “Кіно-переклад” та багато інших), які у своїй більшості однаково скептично ставляться як до влади, так і до політичної опозиції, погрожували в разі прийняття колесніченківського закону розпочати масштабну всеукраїнську кампанію проти Партії регіонів. За їх словами, цей закон знищить українську мову як мінімум на половині території країни та може призвести до розколу країни, а в перспективі навіть до громадянської війни. До того ж він потребує додаткових бюджетних витрат, які можна було б пустити на підвищення пенсій чи зарплат. Тому учасники акції попередили владу, що її рейтинг після прийняття закону не підвищиться, як вважають деякі особи в Партії регіонів, а, навпаки, знизиться внаслідок кампанії, яку розгорнуть проти правлячої коаліції ті, хто раніше не вів цілеспрямованої боротьби за чи проти якоїсь політичної сили, обмежуючись боротьбою проти негативних дій політиків. Протестувальники сказали, що цим законом Партія регіонів “перейде Рубікон”, а тому громадянські активісти готові заради захисту України від русифікації піти на те, що до цього часу вважали неприйнятним для себе – тісне співробітництво з парламеннтською опозицією.

Громадяни продемонстрували свої наміри запуском вбік Верховної Ради тисячі літачків, зроблених з паперу, на якому був надрукований виборчий бюлетень з позначкою “проти” біля рядка “Партія регіонів”. Також на акції була розкрита коробка, яка містила три тисячі листівок, що їх вже з сьогоднішнього дня активісти почали розклеювати поки що у Києві. Ці листівки учасники протесту настромили по всій довжині паркану на списи, а також обклеїли ними паркан та стовпи у Маріїнському парку. Решту листівок люди розібрали, аби клеїти їх по місту далі. Деякі учасники, що прибули на акцію з регіонів, побачивши її анонси в інтернеті, забирали листівки з собою додому для розмноження та поширення (листівку можна побачити у причепленому до цієї новини файлі та роздрукувати самостійно).

Поцікавитись, що відбувається, з Верховної Ради виходили лише помічники народних депутатів різних фракцій. З народних депутатів на акції був присутній один – Олесь Доній.

Сама акція була короткою (приблизно з 13.45 до 14.15) та видовищною. Її учасники попередили владу та пішли на нараду з приводу подальших кроків по захисту української мови та розгортання можливої кампанії в разі, якщо законопроект Колесніченка стане законом. Інформація з мережі Facebook про те, що в Маріїнському парку були сховані 150 людей, які мали зображувати любителів російської мови, не підтвердилась, захисникам української мови ніхто протестувати не перешкоджав.

Роздрукуй та пошир цю листівку

Роздрукуй та пошир цю листівку   – макет в високій якості  (mova_buleten_vidsich_A-4)