КМДА провокує протести киян поряд із фан-зоною на Хрещатику

Ось і відкриття довгоочікуваного Євро. Здавалось би вже все готове. Проте, крім нових доріг та стадіонів, в останні дні почалось знищення великої кількості дерев, які заважають встановленню тимчасових споруд фан-зони. В Києві масові вирубки дерев відбуваються при підготовці наметового містечка на Трухановому острові та фан-зони на Хрещатику.

Особливо непокоїть знищення каштанів на вул. Хрещатик. Каштани є симолом Києва і потребують підвищеної уваги та обережного ставлення. – говорить координатор «Простору свободи» Тарас Пушкар. – Разом з тим, ці дерева зараз знаходяться під подвійним пресом – від невиправданих рубок та від появи в столиці каштанової молі, що вже кілка років пошкоджує листя на деревах та спричиняє його всихання ще до настання осені. КМДА не робить жодних дій на захист каштанів, воліючи краще вирубати їх, ніж вберегти від каштанової молі.
На звернення ЗМІ до комунального підприємства, що займається облаштуванням зелених зон при Шевченківській райдержадміністрації відповіли, що здорових дерев пиляти ніхто не дозволив би, а ті, що спиляні були хоч і зеленими, але вже вважались сухостоєм. При цьому на фотографіях видно, що ці дерева були цілком здоровими і не мали на спилі ніяких ознак дуплистості чи інших пошкоджень деревини.

Жодна цивілізована країна не знищувала би символ своєї столиці для того щоб встановити намети футбольних фанів. – обурюється заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк. – Втім, почерк київських очільників проявляється так само в усьому. Готовий посперечатись, що по завершенню «Євро» на місці фан-зони на Трухановому острові почнуть будівництво.

Громадські організації звернулись до організаторів Євро-2012 та до КМДА з вимогою не знищувати каштани на Хрещатику та не провокувати киян на акції протесту поряд із фан-зоною та негативне відношення до чемпіонату взагалі. Від КМДА додатково вимагають надати документи, що підтверджують законність вирубки на Хрещатику зелених дерев під виглядом «сухостою» та покарати винних у знищенні близько 20 каштанів; зайнятись захистом київських каштанів не лише від рубок, але і від каштанової молі, як це робиться у більшості країн Південної та Центральної Європи.

По темі:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.311293562286974.70509.100002189976563&type=3;
http://news.tochka.net/119988-radi-evro-2012-na-kreshchatike-i-maydane-spilili-vse-derevya-foto-video/
https://www.facebook.com/video/video.php?v=401400103232809

контакти:

Тарас Пушкар 0935746992, taras@izan.kiev.ua

Олексій Василюк, 0971000473, vasyliuk@gmail.com

лист_КМДА