Олександр Снідалов: “Ніхто не є в безпеці, поки в країні існує корупція”

Ми багато чого чекаємо від уряду України.

Приємно думати, що одного разу до влади прийде уряд який зробить все правильно і вирішить проблеми країни.

Водночас дивлячись на приклад європейських урядів добре видно наскільки кожен з них обмежений міжнародними зобов’язаннями з однієї сторони, потребами національного бізнесу з другої сторони і очікуваннями громадян країни зі сторони третьої.

В українських реаліях будь який новий уряд, який матиме на меті системні реформи заради економічного піднесення, зіткнеться з ситуацією, коли здатен змінити тільки один аспект існування України – зменшити корупцію. Спроби точкових змін в будь яких напрямках (медицина, податки, ЖКГ) закінчуватимуться фіаско, повертаючи то проблеми державної корупції.

Але навіть поставивши корупцію на порядок денний як проблему №1, уряд самостійно не здатен з нею впоратись.

Що таке корупція? Вона може бути як державною та і приватною. Приймемо за аксіому, що приватна корупція не може бути знищена без знищення державної корупції і зосередимось на останній. Державна корупція це:

– Закони, які складені так, щоб сприяти корупції
– Чиновники, для яких корупція стала професією
– Клієнти, яким простіше скористатись можливостями корупції
– Громадяни, які толерують корупцію як явище

Добре видно, що навіть найкращий уряд, маючи політичну волю, не зможе зарадити проблемі корупції без організованої допомоги як бізнесу, так і громадян.

Для самоочищення держави уряд може мати тільки два інструменти: внутрішній репресивний контроль, який часто вироджується у масові розстріли, або зовнішній репресивний контроль, яким є діяльність активних громадян, та громадських організацій. Саме зовнішній контроль, зовнішній тиск є місією, роботою яку мають виконати громадяни та представники бізнесу для знищення корупції в державі.

Але для цього необхідна громадська згода у тому, що саме корупція є проблемою №1 нашої держави. Не мова, не нації, не герої і не сусіди – а саме корупція.

Мотивацію для цього дає саме життя, воно добрий вчитель і буде повторювати свій урок то тих пір, поки ми не вивчимо його на пам’ять:

“Ніхто не є в безпеці, поки в країні існує корупція”

Oleksandr Snidalov