Барвенківщина: так вугільний кар’єр чи національний парк?

Як ми повідомляли 12 червня, в Барвенківському районі Харківської області, поблизу села Нова Дмитрівка, готувалося видобування бурого вугілля.

З позиції екологічних чинників цей проект є дуже сумнівним. “Таку цінну в природному та естетичному плані місцевість потрібно використовувати для потреб тваринництва та туризму, а не знищувати видобутком корисних копалин. – зазначив тоді заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк. – Перспективним розвитком вказаної частини Харківської області може стати створення тут степового національного природного парку”.

З огляду на це Національний екоцентр звернувся до до Харківської облради та Міністра екоресурсів з проханням не погоджувати в Барвенківському районі видобування вугілля, а, навпаки – створити в околицях Нової Дмитрівки об’єкт природно-заповідного фонду (https://maidan.org.ua/2012/06/barvenkivschyna-natsionalnyj-park-zamist-karjeriv/).

Харківська обласна рада це звернення проігнорувала, прийняв 21 червня Рішення “Про розгляд клопотання Державної служби геології та надр України щодо продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами”, – чим і поклала початок видобуванню в Барвенківському районі бурого вугілля.

Мінприроди ж зайняло іншу позицію. Як повідомив заступник Міністра екоресурсів І. Вільман, “Мінприроди підтримує позицію НЕЦУ щодо необхідності збереження цінних степових комплексів поблизу с. Нова Дмитрівка. Зважаючи на це, міністерство доручило Державній службі геології та надр України за можливості врахувати ваші пропозиції при прийнятті рішення, а також направило вашого листа на розгляд та підготовку інформації щодо можливих ділянок для заповідання Державному управлінню охорони навколишнього природного середовища в Харківській області”.

Лишається додати, що як суміщатимуться погляди на майбутнє Барвенківщини Мінприроди та облради – збереження українських степів і розвиток туризму чи гірничі розробки – є великим питанням.

Контакт:
Василюк Олексій
097 1000 473