Голодуючі тепер на нашій з вами совісті

Катерина Аврамчук, Ольга Довганюк, Сашко Капінос, Оксанка Неживенко
Катерина Аврамчук, Ольга Довганюк, Сашко Капінос, Оксанка Неживенко

Сьогодні під час брифінгу з журналістами, що стартував о 13:00, голодуючі, що очолюють громадську ініціативу «Український Дім» оприлюднили заяву, короткий зміст котрої зводиться до наступного:

  1. Збіг термін дії ультиматуму, висунутого до Президента України, і від Президента, як і варто було очікувати, не було жодної реакції;
  2.  Голодувальники не відмовилися від наміру продовжити голодування, попри те, що трьох з них вже було госпіталізовано (натомість, їхні місця займають нові небайдужі люди);
  3. Громадян України, котрих непокоїть і обурює беззаконня, що твориться в країні, закликали з’їжджатися до Києва «з метою унеможливити подальші протиправні дії влади».

Іншими словами – Януковичу наплювати на життя й здоров’я голодуючих (як і на життя й здоров’я решти громадян). Це – цілком прогнозована реакція з його боку.

По-друге, протестуючих вмовляла припинити голодування як «безперспективне» так звана офіційна опозиція у особі Віталія Кличка. При цьому, сам новоспечений «без 5 хвилин» лідер опозиції послуговувався здебільшого аргументами щодо небезпеки тривалого голодування для їхнього здоров’я; на питання голодуючих, як ця опозиція планує вирішити проблеми, котрі було згадано на брифінгу, Кличку відповідати було нічого. Запевнившись, що голодуючі тверді у своєму переконанні стояти далі, «гопозиція» (чи то й влада) підіслала провокаторів, яких поки що успішно ігноровано.

Таким чином, голодуючі демонструють вийняткову громадянську позицію і справді переймаються долею країни, оскільки, з огляду на перебіг останніх голосувань у Раді, немає жодних підстав сподіватися, що робота законодавчої влади повернеться у правове русло. Відтак, наші з Вами інтереси (включно з країною) будуть здаватися тому, хто більше заплатить або сильніше притисне депутатів. Хлопці й дівчата усвідомлюють загрозу, що нависла над нашою Батьківщиною (не плутати з однойменною партією), тому займають проактивну позицію, не бажаючи пасивно чекати, доки ми усі скотимося у прірву справжньої державної катастрофи. Надії на опозицію – марні: вона продемонструвала те, що а) абсолютно безсила перед чинною владою або ж б) грає з нею в один і то й же сценарій, метою якого є обібрати країну в цілому і нас з вами кожного окремо.

Нагадаю, що голодуючі не розходяться, і стан їхній дедалі погіршується. Більш, ніж певен, що серед звичайних (і незвичайних) громадян України поголівна більшість людей є небайдужою (на відміну від Януковича і «гопозиції») до їх здоров’я та подальшої долі – усвідомте, що їхнє здоров’я на вашій совісті й приходьте/приїжджайте підтримати протест.

Офіційні веб та фейсбук сторінки ініціативи