Кримський штаб Об”єднаної опозиції відмежувався від акції кримчан на підтримку мови

Прес-центр Кримського осередку Об”єднаної опозиції “Батьківщина” спростовує свою участь у протестному мітингу, що його провели 7 липня кількасот мешканців Криму на захист української мови. Такий коментар речники ОО “Батьківщина” надали лояльному до себе виданню “События” у відповідь на закид регіоналів у причетності до мітингу.

Також у матеріалі, створенному на базі прес-коментаря Об”єднаної опозиції “Батьківщина”, значно применшено маштаби події – зокрема, видання каже про “около порядка 50 представителей проукраинских общественных организаций и политических партий”, тоді як за свідченням учасників подій кількість мешканців Криму, що брали участь у заходах, значно перевищувала сотню (близько 150 осіб).

Обидва факти викликали обурення і нерозуміння українських активістів, які брали участь у мітингу. Для багатьох з них, в умовах тотального контролю з боку регіоналів над життям півострову, зібратися разом і висловити свій гнів владі – було вчинком, на який треба було ще відважитись. На мітингу було чимало представників практично усього опозиційного спектру, хоча сам заход, справді, інційовано як громадську акцію НГО “Український Дім”.

Влада пішла на хитрощі і заборонила мітинг, але организатори теж були не ликом шиті та оформили акцію як зустріч із кримським депутатом Леонідом Пилунським (до речі, також представником опозиції). Потім влада поспіхом влаштувала альтернативну ходу на підтримку “язикового” законотворчества регіоналів, переважно працівникібюджетних установ. Але саме в той момент на Сімферополь обрушилась сильна шквальна злива, і більшість пригнаних регіоналами “сторонників” розбіжалася у світлі блискавок та гуркоті грому.

Демарш ОО “Батьківщина”, скоріш за все, буде розглянуто у кримському осередку Об”єднаної опозиції, багато чільників якої незадоволені “спростуванням” та не бачать логічних причин для його появи. Хіба що підозри у роботі певних штабістів на діючу владу, але в це у наші тривожні часи вірити і неприємно і відразно.