Популярного луганського політика засуджено – щоб не обрали?

У Луганському обласному відділенні Комітету виборців України (ЛОВ КВУ) розцінюють вирок, винесений 17 липня Володимиру Струку, як політично мотивований, дійсна мета якого – перешкодити популярному політику взяти участь у виборах народного депутата по 104-му одномандатному виборчому округу.

Володимир Струк є селищним головою селища Ювілейне, що входить до складу міста Луганська, і в якому проживають понад 15 тис. осіб. Про популярність Струка говорить такий факт: на місцевих виборах 2010 за нього проголосували 99% виборців від числа тих, що взяли участь у голосуванні. Досить відомим він є й у Луганську в цілому, і в разі участі у виборах в 104-му виборчому окрузі був би явним фаворитом. Принаймні, до нього суттєво краще ставлення, ніж до Володимира Гончарова, якого з більшим ступенем імовірності висуне в цьому окрузі Партія регіонів.

Про те, що судовий процес був пов’язаний з початком виборчої кампанії, свідчить рекордна швидкість, з якою справу розглянуто Артемівським судом міста Луганська. Процес почався 27 червня, і вже 17 липня був оголошений вирок – рік умовно. Матеріали справи, які складаються з 6 томів, були оголошені протягом двох годин, а на відхилення понад 100 клопотань, заявлених адвокатами Струка, у суду пішло часу менше, ніж на їх оприлюднення. Із загальної тривалості процесу в 20 днів протягом тижня Струк перебував на стаціонарному лікуванні.

За оцінкою юристів ЛОО КВУ, кваліфікація злочину, в якому підозрюється Струк, є унікальною й досить спірною з суб’єктної сторони статті 210 ККУ. Адже він, згідно із звинуваченням, полягає в тому, що він, будучи селищним головою, підписав прийняте в травні 2010 року селищною радою рішення про перерозподіл бюджетних коштів, в результаті чого гроші з бюджету селища не передані до міської ради, а витрачені на оплату робіт з благоустрою селища. Тобто злочином вважається виконання головою обов’язку, прямо визначеному законом «Про місцеве самоврядування». Та й «важкість» вироку саме така, щоб лише виключити можливість реєстрації Струка, як кандидата.

У ЛОО КВУ висловлюють жаль з приводу того, що луганська влада домагається усунення з виборчого процесу популярних політиків шляхом їх кримінального переслідування за «прискореною процедурою» і за досить сумнівних підстав.

ЛОВ КВУ

Джерело