Звернення Харківського Майдану до депутатів міської раді з вимогою не підтримувати розкольницький мовний законопроект

10 липня в Харкові відбудеться засідання міської ради, на якому буде вирішено питання про підтримку антиукраїнського мовного закону на Харківщині.

У зв’язку з цим об 11:30 відбудеться пікетування Харківської міської та проведення мітингу на захист єдиної державної мови.

Під час мітингу буде передано звернення до депутатів з вимогою не схвалювати розкольницький мовний законопроект.


Звернення

Харків’яни закликають депутатів Харківської міської ради не підтримувати прийнятий в антиконституційний спосіб законопроект “Про засади державної мовної політики” № 9073.

Законопроект №9073 дістав негативні висновки від низки поважних українських та міжнародних установ та організацій: від Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України і до Венеціанської Комісії.

Законопроект №9073 написаний нависне юридично безграмотно, ухвалений навмисне з брутальними порушеннями Конституції України та Закону України «Про регламент Верховної Ради України».

Державною, згідно з Конституцією України, є одна мова – українська. Не можна допускати конкуренції різних мов, різних культур на нашій землі — це призводитиме до протистояння в суспільстві.

Щорічні витрати на виконання норм законопроекту, за розрахунками Міністерства фінансів, складатимуть від 12 до 17 млрд. грн. Ви, як і парламентська більшість, теж вважаєте, що у країни немає більш важливих потреб? Якщо так, то чому батьки кожного року викладають з власних гаманців по тисячі гривень на ремонти класів і забезпечення дітей підручниками, чому пенсіонер не має змоги купити усі потрібні йому ліки, чому далеко не кожна лікарня міста має необхідне обладнання? Що ж це виходить? Немає гарячої води, дах тече, проте скаргу можна російською писати?

Законопроект передбачає переклад державних документів на мови національних меншин. Отже, жителі міста, для яких рідною є вірменська, ромська чи інша з 18 зазначених у законопроекті мов, мають право вимагати вести документацією їхньою мовою, отримувати відповіді в усіх державних установах рідною для нихмовою. А ви, шановні депутати, готові вивчити ще кілька мов? А якщо статус регіональної отримає китайська чи в’єтнамська?

Інформуємо, що згідно зі статтею 8 згаданого законопроекту, депутати, які при виконанні службових обов’язків спілкуються будь-якою мовою, припускаючись помилок, будуть притягнуті до відповідальності, встановленої статтею 161 Кримінального кодексу України, тобто кожен державний службовець зобов’язаний досконало володіти не тільки державною мовою, а й усіма регіональними для цієї місцевості.

Згідно ж із нинішнім законодавством, схвалення цього законопроекту тягне за собою відповідальність, передбачену статтею 110 Кримінального кодексу України.

Сподіваємось, що ви, депутати Харківської міської ради, розуміючи збитки, що їх спричинить прийняття законопроекту, не підтримаєте його на сесії міської ради.