Гривня за сторінку: законно чи ні? – невдовзі слово скаже суд

22 серпня 2012 року Окружний адміністративний суд м. Києві у складі колегії із трьох суддів вирішить праву за позовом МБО «Екологія-Право-Людина» до Секретаріату Кабінету Міністрів України (надалі – Секретаріату КМУ) та Міністерства екології та природних ресурсів України (надалі – Мінприроди) стосовно ставок плати за публічну інформацію.

01 грудня 2011 року ЕПЛ звернулася до Кабінету Міністрів України (надалі – КМУ із запитом в порядку Закону України «Про доступ до публічної інформації». У своїй відповіді Секретаріат КМУ (КМУ є розпорядником інформації, якою володіє КМУ) повідомив, що копію запитуваного нами документа буде надіслано ЕПЛ після оплати фактичних витрат на копіювання відповідно до ст. 21 Закону «Про доступ до публічної інформації». За надання документа в 13 сторінок Секретаріат КМУ просив 13 гривень відшкодування.

Із мережі Інтернет (даний документ не зареєстровано у Міністерстві юстиції та офіційно не опубліковувався) ЕПЛ стало відомо, що 4 серпня 2011 року перший заступник керівника Секретаріату Кабінету Міністрів затвердив Норми витрат на копіювання та друк документів, що надаються за запитами на інформацію. Даними нормами встановлено,зокрема, розмір плати за копіювання і друк документів за виготовлення однієї сторінки формату А4 та меншого у розмірі 0,1 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, тобто на рівні максимального показника граничних норм за таку послугу.

Також ЕПЛ стало відомо, що і Міністерство екології та природних ресурсів України (надалі – Мінприроди) 2 грудня 2011 року видало Наказ, яким затвердило Розмір фактичних витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію, яким передбачено аналогічні ставки плати за інформацію.

Більше того, і Секретаріат КМУ, і Мінприроди передбачили стягнення такої плати, починаючи із першої сторінки. Таким чином, за 10 сторінок плата не стягується, а за 11 сторінок відшкодовуються витрати на копіювання всіх 11 сторінок, тобто 11 гривень за розцінками Мінприроди та Секретаріату КМУ.

Секретаріат КМУ, а за ним і Мінприроди України встановили розмір відшкодування витрат на копіювання і друк однієї сторінки у розмірі 1,073 гривні, нічим не обґрунтувавши такий високий розмір. Тобто, в разі потреби отримати одну тисячу сторінок публічної інформації, пересічний громадянин України повинен віддати усю свою мінімальну заробітну плату, нічого у цьому місяці не їсти і не сплачувати комунальні послуги за своє помешкання.

На відміну від відповідачів по справі, Апарат Верховної Ради України встановив розмір відшкодування у 0,34 гривні за одну сторінку формату А4, Мінюст – 0,4 гривні, а Адміністрація Президента – 0,28 гривні, незважаючи на те, що усі ці органи знаходяться у м/Києві і фінансуються із одного державного бюджету.

Вважаючи, що встановлення плати за копіювання та друк на такому рівні порушує право ЕПЛ на безкоштовний доступ до інформації об’ємом не більше 10 сторінок та гарантію щодо обмеження розміру відшкодування виключно фактичними витратами, МБО «Екологія-Право-Людина» у лютому 2012 року оскаржила акти Секретаріату КМУ та Мінприроди про ставки відшкодування до суду.

У липні 2012 року в ході двох судових засідань, протягом яких представники відповідачів клопотали перед судом про залишення позову ЕПЛ без розгляду із ряду процесуальних підстав, суд своєю ухвалою все ж допустив позов до розгляду, який відбудеться вже найближчим часом. За подальшим розвитком подій слідкуйте на нашому веб-сайті.

———————————————————————–

Справа ведеться у рамках проекту «Створення передумов для ефективного застосування Закону України «Про доступ до публічної інформації» у сфері охорони довкілля». Метою проекту, що здійснюється МБО «Екологія-Право-Людина» за підтримки програми «Верховенство права» Міжнародного фонду “Відродження”, є створення передумов для ефективнішого застосування Закону України «Про доступ до публічної інформації» шляхом участі у законодавчих, просвітницьких та моніторингових ініціативах.Мета програми «Верховенство права» Міжнародного фонду «Відродження» – підтримати ініціативи громадянського суспільства, спрямовані на захист прав людини й основоположних свобод, сприяти підвищенню правової свідомості та громадської активності на центральному та місцевому рівнях. Детальніше: www.irf.ua

МБО «Екологія-Право-Людина» (http://epl.org.ua/) заснована у 1994 році з метою надання допомоги у захисті екологічних прав фізичним та юридичним особам, сприяння розвитку природоохоронної справи, екологічної освіти, науки та культури.

За додатковою інформацією звертайтеся до
Єлизавети Алексєєвої,
в. о. керівника юридичного відділу,
провідний юрисконсульт МБО «Екологія – Право – Людина»
office@epl.org.ua
e.aleksyeyeva@epl.org.ua
тел.: (032) 225 – 76 – 82