Лісову пожежу на Херсонщині повісять на випадкову людину?

Сьогодні  УМВС України в Херсонській області розповсюдило  життєствердну новину:

Начальник УМВС Валерій Літвін перервав свою відпустку та прибув до районів, охоплених вогнем. На місці було розгорнуто роботу оперативних штабів. На Херсонщину негайно приїхав т. в.о. Міністра внутрішніх справ України Сергій Черних, який особисто керував роботою міліції по розслідуванню причин підпалу та розшуку винних.

За фактом пожежі було порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 245 Кримінального Кодексу України «Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу». Найдосвідченіші слідчі, працівники кримінального розшуку та експерти-криміналісти працювали над розкриттям цієї резонансної справи та встановленням осіб, причетних до скоєння злочину.

З метою встановлення особи зловмисника, працівники міліції опитали жителів кількох населених пунктів. Під підозру потрапив 50-річний чоловік. Його сусіди розповіли, що у день, коли сталися пожежі, чоловік прийшов додому з опіками

на руках. Нічого не пояснивши, він взяв гроші та втік у невідомому напрямку. Безробітного розшукували у всіх місцях, де він міг з’являтися, обстежували  покинуті будівлі та дачні ділянки. Особливо ретельно перевірялися лісові посадки поблизу місця проживання підозрюваного.

11 серпня працівники карного розшуку затримали винуватця масштабної пожежі. Ним виявився 50-річний безробітний. Як пояснив затриманий, він знаходився у лісі, курив там. Після цього кинув недопалок на суху траву і вона одразу ж зайнялася. Спочатку він намагався загасити траву самотужки, але у нього нічого не вийшло. Потім побачив, що вогонь збільшився, то почав тікати. Весь цей час
він переховувався у виноградниках поблизу міста Нова Каховка. Коли ж чоловіка затримали, він не заперечував свою провину. За словами затриманого, він не очікував, що його дії призведуть до таких наслідків. Але не зважаючи на каяття, чоловікові загрожує позбавлення волі на строк до 10 років.

Робота міліції Херсонської області була високо оцінена керівником оперативного штабу Секретарем РНБО Андрієм Клюєвим, т.в.о. Міністра внутрішніх справ України Сергієм Чернихом та губернатором області Миколою Костяком. Начальник УМВС
вніс подання про заохочення правами Президента України та Міністра внутрішніх справ десяти працівників міліції Херсонщини.

На цьому можна було б вдарити у фанфари на честь доблесних правоохоронців, якби не маленька дрібничка – той самий Секретар РНБО, на якого посилається Херсонське УМВС  не далі як 3 дні тому заявив наступне: “ И явно видно и специалисты говорят, что это поджог. Когда мы делали объезд-это видно: там, где неделовая древесина – там оно почему-то не горело. А там, где деловая древесина – сосны высокие стройные, то там почему-то они все сгорели.

Як так вийшло, що “очевидний навмисний підпал одразу в кількох місцях” так швидко перетворився всього лише на недбальство випадкового місцевого мешканця, можна лише здогадуватися. І так само здогадуватися, за яких обставин чоловік “не заперечував свою вину”.

Acerca de Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.