Новий мовний закон вже готовий (Документ)

Віталій Червоненко, «Главком»

Створена за дорученням Віктора Януковича робоча група з доопрацювання закону про засади державної мовної політики на чолі з Леонідом Кравчуком вже розробила проект змін.

З власних джерел «Главком» отримав документ, повний текст якого пропонуємо вашій увазі. Звертаємо увагу на кілька ключових моментів.

Підготовлений проект повністю змінює філософію та підходи до мовного питання Ківалова-Колесніченка. Найперше, президентська група запропонувала абсолютно новий формат функціонування регіональних мов. Головна новела проекту – статус регіональної мови будуть надавати не місцеві ради, а парламент. Пропонується відмінити прив’язку «регіоналізації» мови до результатів перепису населення. Натомість, щоб на певній території оголосити регіональну мову, треба пройти довгу і складну процедуру.

Спочатку необхідно зібрати підписи 30% жителів громади «за» регіоналізацію. При цьому оголошувати регіональну можна буде тільки на території села, селища чи міста, і аж ніяк не району чи цілої області. Зібрані підписи передаються в місцеву раду, яка направляє їх до обласної з клопотанням про надання мові статусу регіональної.

І вже обласна рада звертається до парламенту з проханням ухвалити спеціальний закон про функціонування регіональної мови на території села, селища чи міста. Настільки складну процедуру пройти буде дуже важко, якщо не сказати, що практично нереально. Нагадаємо, що в чинному законі встановлена планка в 10%, а місцеві ради самі можуть оголошувати регіональний статус.

З переліку мов, які можуть бути оголошені регіональними, запропонували виключити русинську мову. Акти всіх державних органів влади та місцевого самоврядування публікуються українською мовою, а на територіях, де окремим законом проголосять регіональну – і нею. Той самий принцип застосовується й до документообігу.

Послуги органів влади також надаються державною мовою, або ж регіональною. Всі записи в паспорт громадянина України вносяться виключно державною мовою. При цьому документи про освіту, за бажанням, можуть виконуватися двома мовами – державною та регіональною. Освіту також дозволяється здобувати регіональною мовою.

З мовного закону пропонують виключити норму про дозвіл дубляжу фільмів регіональними мовами. Згідно з проектом групи Кравчука, фільми розповсюджуються та демонструються в Україні з обов’язковим дублюванням, озвученням чи субтитруванням державною мовою.

Також пропонується повернути квоту для україномовної продукції на телебаченні на рівні 75%. Мовне питання хочуть повернути в необхідні умови отримання ліцензій. Стаття про дозвіл демонструвати рекламу регіональними мовами в проекті Кравчука відсутня.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Джерело