Пам’ятати ромів – жертв Голокосту

В рамках Дня пам’яті Голокосту ромів / Pharrajimos Міжнародна благодійна організація «Ромський жіночий фонд «Чіріклі» спільно з Благодійним фондом “Хесед ШААРЕЙ ЦІОН», Одеським обласним товариством «Романі Збора» проводить акцію пам’яті ромських жертв Голокосту 2 серпня 2012 року о 11:00 біля пам’ятнику жертвам Голокосту (адреса: м. Одеса, вул. Ніжинська, 77/79).

Це має фундаментальне значення для нас: пам’ятати ромів – жертв Голокосту. У цей день ми ще раз пригадаємо уроки минулого і ще раз підтвердимо готовність протидіяти нетерпимості, расизму та ксенофобії, щоби ніколи не дозволити повторення цієї трагедії.

В наш час, як і раніше, роми залишаються найбільш дискримінованою меншиною в Європі. Юлія Кондур, президент фонду «Чіріклі», сказала: “Нацисти намагалися знищити ромів з мапи Європи через примусову стерилізацію, масові розстріли і газові камери. Це те, що ми всі повинні знати і не можемо забувати. Поточна ситуація ромської спільноти в Україні є критичною, вимагає безпосередньої та серйозної урядової та суспільної уваги».

Міжнародні правозахисні організації та моніторингові структури визнають, що чимало українських ромів стикаються з прямою та непрямою дискримінацією фактично у всіх секторах життя, у тому числі з обмеженим доступом до освіти, охорони здоров’я, зайнятості і соціальних послуг, житлових умов.
Акція пам’яті проводиться за підтримки Федерального Фонду Німеччини «Пам’ять, Відповідальність, Майбутнє».

Контактна особа – Капітоліна Кондур
097 3395974 fond.chirikli@gmail.com

Довідка:
2004 року була прийнята постанова Верховної Ради України (08.10.2004 № 2085-IV) про відзначення 2 серпня як Дня пам’яті жертв ромського Голокосту, адже саме 2 серпня 1944 більше 3 тисяч ромів та сінті були задушені газом і спалені в таборі Аушвіц – Біркенау. Саме в той день нацисти влаштували, так звану, «Циганську ніч», і знищили понад 20 тисяч ромів. Точна кількість ромів, замордованих на окупованій Україні, досі невідома. Друга світова війна, найстрашніша трагедія двадцятого століття, заподіяла страждання всім народам і привела до величезної кількості жертв.