Соціологи назвали основні чинники, які визначають вибір громадян

37%  українців, які визначилися з вибором на майбутніх парламентських виборах, обирають ту чи іншу партію через її програму, ідеї та пропозиції. Про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва з соціологічною службою Центру Разумкова за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Майже третина опитаних (31,6%) відповіли, що голосуватимуть за партію, оскільки їм «подобаються її лідери», а 17,9% зроблять свій вибір тому, що ця партія «виражає інтереси таких людей, як я». Разом з тим, 16,7% обирають політичну силу, яка «у порівнянні з іншими є «меншим злом», а 15,5% партію гідною вибору, оскільки вона «вже довела здатність ефективної діяльності». Майже стільки ж – 15,1% – голосуватимуть за політичну силу тому, що вона має добрі шанси на перемогу. Лише 1,2%  респондентів стверджують, що «обрали цю партію випадково» (при відповіді на питання можна було обирати не більше двох чинників, що визначають вибір).

Виборцям було також задано питання, наскільки вплине на їхнє голосування те, що деякі партії включили до своїх перших п’ятірок відомих спортсменів та діячів мистецтва. Переважна більшість опитаних (62,5%) заявили, що наявність у списках спортсменів та митців ніяк не вплине на їхній вибір. Для 14,7% це ще більше підвищить привабливість партії, за яку вони і так збиралися голосувати. Разом з тим, кожного десятого виборця це, навпаки, віднадить від голосування за таку партію. І лише 5,1% стверджують, що «це може змінити мій вибір, щоб  я проголосував за цю партію».

***

Опитування проводилося із 10 по 15 серпня в усіх областях України. Було опитано 2009 виборців, похибка вибірки складає 2,3%.

 

Контакти:

Фонд «Демократичні ініціативи»

(044) 581 33 17

dif@dif.org.ua