«Усі тварини рівні, але деякі тварини рівніші за інших». Всі кандидати рівні, але Кунченко «рівніший» за інших!

Передвиборна агітаційна кампанія традиційно вважається часом, коли редакційні колективи можуть заробити непогані гроші, вкласти їх у власний розвиток, позатикати дірки в бюджеті, відкласти запас на майбутнє. Недарма на професійному журналістському жаргоні вибори називають «жнива». Республіканські ЗМІ – газети, телеканали рясніють блоками політичної реклами. На телеканалах ролики опозиції йдуть відразу за «регіональними» і навпаки. А в малобюджетних, щоб не сказати – злиденних, комунальних провінційних ЗМІ «агіток» немає.

Редактор «Сєвєродонецькіх вістей» В. Бутов, відповідаючи на запитання нашого кореспондента, підтвердив, що редакція не укладатиме договорів на розміщення політичної реклами в цю передвиборчу кампанію. «Ми багаті», – прокоментував він питання про можливість заробити. Так чи ні – колективу «СВ» видніше. Та тут доречним буде пригадати, що газета дотаційна. І кожен рік отримує неабияку суму з бюджету просто на те, щоб виходити.Тобто, видається на гроші місцевих виборців. Передвиборні заробітки могли б полегшити наш з вами тягар з утримання міської газети. Але редактор не побажав.

Думаю, собака заритий у кинутій В. Бутовим фразі: «З одним договір уклади – з усіма треба». Дійсно, за українським виборним законодавством всім кандидатам на всіх виборах забезпечуються рівні можливості. Тому якщо редакція уклала договір з одним кандидатом, вона зобов’язана на таких же умовах укласти його і з усіма бажаючими кандидатами. А у Сєвєродонецьку, мабуть, вирішили не давати слово ні в газеті, ні на СТВ, ні на білбордах ніякому іншому кандидату (партія це чи самовисуванець), крім Олексія Кунченка. На користь цього висновку говорить надлишок і в «міськгазі» – міській газеті, і на СТБ матеріалів, у яких в позитивному ключі згадується Олексій Кунченко: то він зі Спасом народ вітає, то тінню хитається за мером на всяких заходах на зразок свят двору, то його БФ «Заради майбутнього» зробив те і те … Наприклад, тільки в номері «СВ» № 65 за 17 серпня розміщено 4 матеріали, в кожному з яких згадується Олексій Кунченко – «Зробили те, що не робилося 20 років”, “Ще один готовий до зими», «Програма в дії», «Пам’ятаючи про вічність». «Відмазка» у редакторів така: Кунченко є чинним нардепом і ми просто висвітлюємо його діяльність, не пов’язану з виборами.

Ну, зрозуміло …

У всіх кандидатів рівні права – нікому так нікому. Але Кунченко «рівніші» інших. Правовою мовою це називається адмінресурс. Це якщо мудровано, «по науці». А по-народному – зловживання владою, щоб цю владу не впустити.

 

Ірина Чорнобай
30 Серпня 2012 14:00 , Луганська обл.